Valtiovarainministeri Petteri Orpo on varsin tyytyväinen talouden käänteeseen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., hehkutti Suomen talouden kääntymistä nousuun varsin vahvoin sanankääntein, mutta varoitti ajattelemasta, että käytettävissä olisi uutta jaettavaa. Kuitenkin hän puhui myös siitä, millä kriteereillä uusia menokohteita arvioidaan.

Orpo arvioi tilannetta valtiovarainministeriön budjettivalmistelujen yhteydessä. Hyviin uutisiin kuuului se, että kasvu on nyt hyvin laaja-alaista, kun aikaisemmin myönteisiä merkkejä oli lähinnä kotimaisessa kulutuksessa ja rakentamisessa.

Kasvun hedelmät käytetään velkaantumisen kasvun taittamiseen. Siinä hallitus on pääsemässä Orpon mukaan tavoitteeseensa. Nyt on huolehdittava siitä, että nousukauden aikana saadaan julkinen talous tasapainoon.

Orpo totesi, että lakisääteiset velvoitteet hoidetaan ja uusiakin menokohteita hallitus on jo päättänyt, mutta sen lisäksi tuleviin uusiin esityksiin suhtaudutaan Orpon mukaan tiukasti. Hän sanoi arvioivansa uusia menoesityksiä sen mukaan, miten ne vaikuttavat työllisyyteen ja tulevaisuuden rakentamiseen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Orpo kantoi runsaasti huolta työllisyydestä, työvoiman ja kysynnän kohtaamisesta sekä ammattitaitoisen työvoiman löytymisestä.

Verot ja koko hallituksen pöydällä

Mahdolliset veroratkaisut käsitellään vasta koko hallituksen budjettiriihessä. Orpo muistutti hallitusohjelman sopimuksesta, että kenenkään verotus ei kiristy eikä kokonaisveroaste nouse.

Myös yritystukien leikkaamista käsitellään vasta budjettiriihessä.

Velaksi elämisen on määrä loppua 2021. Siihen on Orpon mukaan vielä tehtävä töitä.

Perhevapaat käsittelyyn

Orpo uskoo, että perhevapaat otetaan käsittelyyn. Esillä on sekä perheitten ja lasten asema että vaikutus työmarkkinoihin.

Kokoomus ja keskusta ovat olleet halukkaita tarkastelemaan perheivapaita. Perussuomalaiset kieltäytyivät, mutta nyt uusi vaihtoehto on valmista avaamaan asian.

Perustulokokeilusta Orpo ei ottanut tarkemmin kantaa, mutta huomautti, että se on osa prosessia, jossa koko sosiaaliturvaa arvioidaan uudestaan. Orpon mukaan tämä hallitus luo siinä pohjaa tuleville hallituksille.
Valtiovarainministeriön budjettiesityksenon määrä valmistua keskiviikkona. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*