Elinkeino- ja työllisyysasioissa osaaminen on erityisesti keskuskaupungeissa, Petteri Orpo muistuttaa. (Kuva: Kari Långsjö)

Valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., eivät pidä mahdottomana, että ensi talvena eduskuntaan menevässä kasvupalvelulakiesityksessä myönnettäisiin kasvupalvelujen järjestämisoikeus muillekin kaupungeille kuin pääkaupungin metropolialueelle.

Erityisesti suurimpien kaupunkien esillä pitämä huoli kasvupalveluista nousi esiin myös puoluejohdon paneelikeskustelussa Kuntamarkkinoiden avauspäivänä.

Turku, jonka kaupunginvaltuutettu Orpo on, on yksi hallitukseen toistuvasti vedonneista kaupungeista. Kaupungit kokeavat, että jos kasvupalvelujen järjestäminen on maakunnan oikeus, kaupunkien elinvoima kärsii. Hallituksen linjaamassa kasvupalvelu-uudistuksessa nykyiset TE- ja yrityspalvelut on määrä yhdistää kasvupalveluksi ja tuotantoa avataan kilpailulle. Maakunnat vastaavat jatkossa myös aluekehittämisestä.

Paneelissa Orpo totesi, että kaupunkien roolia tulisi vielä harkita, sillä kaupungeilla ja kasvukeskuksilla ”pitää olla työvälineet omissa käsissään”.

Vehviläinen sanoi että hänen mielestään ”ikkuna on avoinna”: kasvupalvelujen järjestämistä voidaan myös pohtia uudestaan.

– En ajattele että mitoitetaan suuri tai minkä kokoinen kaupunki. Ajattelen niin että kun tiedetään että kasvupalvelulaki annetaan ensi talvena, sitä pitää tutkia mitä sille voi vielä tehdä lausuntopalautteen jälkeen, Vehviläinen sanoi.

Hän kuitenkin korosti, että Suomeen pitää mahtua niin maakunnat, suuret kaupungit, isot ja pienet ja keskisuuret kaupungit.

– Yhteiset tavoitteet mutta eri työkalut, Vehviläinen sanoi.

– Olen ollut koko hallituskauden sitä mieltä, että isoilla kaupungeilla, joilla on riittävä kyky ja infra, voisi olla järjestämisoikeus kasvupalveluihin, Orpo sanoi Kunta.tv:lle paneelin jälkeen.

Orpon mukaan asiaa tulisi vielä pohtia, kun kasvupalvelulakia viimeistellään.

– Peruslinjaus on, että maakunta järjestää, mutta kun tätä uutta lakia viimeistellään ja valmistellaan, tästä kannattaa vielä puhua, koska elinkeino- ja työllisyyspolitiikassa osaaminen on kuntatasolla, keskuskaupungeissa erityisesti, ja koulutuskin on siellä. Se olisi aika vahva kombinaatio.

 

Katso Petteri Orpon haastattelu Kuntamarkkinoilta

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*