Valtionosuuslaskelmat on päivitetty Kuntaliiton verkkosivuille viimeisimpien tietojen mukaisiksi vuoden 2014 verotuksen valmistuttua marraskuun alussa. Samalla julkaistiin myös valtionosuuslaskuri vuodelle 2016.

Laskurin avulla valtionosuusjärjestelmän kokonaisuuden hahmottaminen helpottuu: täyttäessään laskuria käyttäjä etenee laskennassa automaattisesti osa-alueittain käyden läpi koko kunnan valtionosuusrahoituksen kokonaisuuden.

Kunnan valtionosuutta arvioitaessa tulee muistaa ottaa huomioon kaksiosaisen järjestelmä kumpikin osa: peruspalvelujen valtionosuus ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain mukainen valtionosuus.

Laskurin tietoja voi muuttaa ja täydentää esim. laskettaessa arvioita valtionosuuksista tai laskennallisista kustannuksista seuraaville vuosille.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Työkirjan taulukoita voidaan käyttää myös erillisinä esimerkiksi ikärakenteen vaikutuksen tai lukion yksikköhintarahoituksen laskemiseen.

Aikaisempien vuosien tapaan Kuntaliitto tarjoaa kaksi tärkeää työkalua, kuntien veroennustekehikon ja ennakolliset valtionosuuslaskelmat, kuntien taloussuunnittelun tueksi.

Laskelmien (5.11.2015) mukaan valtionosuusprosentit vuodelle 2016:

– peruspalvelujen valtionosuus (VM) 25,47 %

– opetustoimen valtionosuus (OKM) 28,91 %

– kunnan omarahoitusosuudet vuodelle 2016 ovat

– peruspalvelujen valtionosuus (VM) 3 642,26 €/as

– opetustoimen valtionosuus (OKM) 298 €/as

Lisää Kuntaliiton verkkosivuilla:

Valtionosuudet vuonna 2016

Valtionosuuslaskuri

Verotulojen ennustaminen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*