Torstaina saivat Rääkkylä sekä sen naapurit Kitee ja Joensuu sähköpostia valtiovarainministeriöstä. Erityistä kuntajakoselvitystä pitäisi ruveta valmistelemaan. Ministeriö tiedustelee naapurikuntien halukkuutta erityisen kuntajakoselvityksen aloittamiseen, ennen kuin se määrää jommankumman Rääkkylälle kaveriksi.

Valtiovarainministeriön mukaan Rääkkylän selvitystyö alkaa 3.2.2016 ja päättyy selvityksen valmistuttua, kuitenkin viimeistään 16.3.2016 mennessä. Mahdollinen kuntaliitos toteutuisi vuoden 2017 alussa.

Ilmankin pärjätty

Kriisikunta Rääkkylässä olisi kuntapäättäjien mielestä pärjätty ilmankin selvityksiä, mutta jos ministeriö haluaa ehdottomasti selvitysmiehen asettaa, niin selvitellään asiaa.

-Kyllä meillä oli tiedossa, että ministeriö haluaa selvitysmiehen asettaa. Tässä vaiheessa ratkaisu kuitenkin ihmetyttää. Kuntakenttä tulee muuttumaan lähivuosina niin paljon, että olisihan tuota voinut vielä lykätä, aprikoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Laasonen (kesk).

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Siun Sote näyttää tässä vaiheessa hyvältä ratkaisulta meidän kannalta. Meidän kunnan kuluista suurin osa tulee juuri sotesta. Meidän väestörakenne on sellainen, että se on tullut kunnalle kalliiksi. Muut palvelut pystymme kyllä tuottamaan kohtuullisesti, Laasonen arvioi.

Valtiovarainministeriön asettama arviointityöryhmä katsoi viime syksynä raportissaan, että Rääkkylän kunnalla ei ole uskottavia, riittävästi taloudellisiin ja toiminnallisiin tosiasioihin perustuvia edellytyksiä palvelujen järjestämiseen ja turvaamiseen kuntalaisille itsenäisenä kuntana.

Työryhmässä mukana olleet Rääkkylän kunnan edustajat jättivät raporttiin eriävän mielipiteensä. Myös Rääkkylän kunnanvaltuusto katsoi marraskuussa lausunnossaan, ettei se hyväksy arviointiryhmän esitystä kuntaliitosneuvottelujen aloittamisessa.

Vimpelissä myös selvitys

Tällä hetkellä käynnissä on myös kriisikunta Vimpeliä koskeva erityinen kuntajakoselvitys. Selvityksen määräaika on helmikuun lopussa. Alun perin selvitykseen asetettiin neljä kuntaa (Vimpeli, Alajärvi, Evijärvi ja Lappajärvi), mutta kuntajakoselvittäjä Eero Laesterä rajasi selvityksen loppuvaiheen tehtäväksi Vimpelin kunnan ja Alajärven kaupungin kesken.

Myös Vimpelin suunnalla mahdollinen kuntaliitos olisi toteutumassa vuoden 2017 alusta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*