Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon, kok., mukaan sote-budjettikehys ja muut talouden ohjauskeinot eivät yksin riitä ratkaisemaan kuntatalouden ongelmia.

Kuntatalouden tervehdyttämiseksi tarvitaan näkyviä muutoksia myös toimintatapoihin sekä lisää kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämistä.

Risikko puhui valtiovarainministeriön seminaarissa Kuntamarkkinoilla torstaina 11. syyskuuta.

– Tiukemmat budjettikehykset eivät riitä ilman tarpeiden vähentymistä ja toiminnan muutosta, hän totesi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Emme voi uskotella, että kuntatalous pelastetaan sote-budjettiraamilla. On eri asia arvioida budjettikehyksiä esimerkiksi opetuspuolella, jossa pystytään ennakoimaan, montako lasta pulpeteissa istuu. Sote-puolella pitäisi tietää montako sydänhalvausta tai onnettomuutta ensi vuonna tapahtuu, ministeri sanoi.

– Samalla on mietittävä tautitaakan vähentämiskeinoja ja palvelujen tuotantoa. Kun järjestämistä keskitetään, on tuotantoa hajautettava. Lisäksi pitää purkaa päällekkäistä hallintoa ja päällekkäisiä palveluja, hyödyntää monituottajamallia sekä lisätä kansalaisten valinnanvapautta, Risikko totesi.

Talouspuolen hallinnan keinoina ovat jatkossa käytössä muun muassa julkisen talouden suunnitelma, kuntia kokonaisuutena tarkasteleva uusi kuntatalousohjelma ja kuntalain tuoma kuntien alijäämän kattamisvelvoite.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*