- Kyllähän se on ongelmallista, jos valtionrahoituksen kriteeristö ei perustu siihen lakisääteiseen tehtäväkenttään, joka kunnilla on, vaan menneen maailman riippakiviin, Sanna Lehtonen sanoo. (Kuva: Marko Pekkanen).

Vuosi 2023 menee vielä kohtuullisissa merkeissä, mutta sitten kuntataloudelle koittaa totuuden hetki. Tätä mieltä ovat useat kuntatalouden asiantuntijat, myös Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen.

Kuntatalouden todellinen tilanne alkaa selvitä ensi vuonna, Lehtonen sanoo Valiokunta-podcasin uudessa jaksossa.

Vuosien 2020 ja 2021 tilinpäätökset ovat olleet kunnille ilahduttavia, ja myös vuonna 2022 tulos näyttänee hyvältä, kiitos mm. hyvinä pysyneiden verotuottojen. Tarkempaa osviittaa on luvassa keskiviikkona 8. helmikuuta, kun kuntien viime vuoden tilinpäätösennusteet julkistetaan.

Kysymysmerkkejä riittää kuitenkin syksyyn asti, jolloin soten loppulasku kunnille selviää. Useat liikkuvat osat hankaloittavatkin ensi vuoden talousarvion laadintaa merkittävästi.

-Vaikka verotulokehitys on ollut aika vahvaa 2022, niin menopuoli on vaikea tällä hetkellä ennakoida. Menopuolta odotetaan ehkä kaikista suurimmalla kysymysmerkillä.

Kunnat joutuvat muun muassa kuittaamaan sote-kuntayhtymien viime vuonna tekemät mahdolliset budjetinylitykset. Myös useita kuntasektoreita vaivaava henkilöstöpula voi näkyä korkeampina menoina, samoin kuntayhtymien kertyneet alijäämät, joita on yli sata miljoonaa euroa.

-Kieltämättä aika paljon sitä tulevien vuosien arviointia ja mahdollisuuksia heikentää se, että meillä ei ole tietoa sote-uudistuksen loppulaskusta. Ne ovat sellaisia eriä, jotka jäävät pysyvinä kuntien rahoitusjärjestelmään, koska ne otetaan valtionosuuksissa huomioon.

Millaisiin palveluihin on varaa?

Vauhtia vuoteen 2023 tuo myös huhtikuussa järjestettävät eduskuntavaalit ja niitä seuraava hallitusohjelman laadinta.

Sanna Lehtosen mukaan hallituksen on alettava miettiä palvelurakennetta mielessään se, että tulevina vuosina entistä vähemmän ihmisiä on rahoittamassa lakisääteisiä peruspalveluja ja entistä suurempi joukko on niitä tarvitsemassa.

– Tämä rakenteellinen pysyvä epäsuhta, siihen ei ole ratkaisua tälläkään hallituskaudella tullut. Kyllä se on ehdottomasti otettava sinne hallitusneuvottelujen pöytään tänä keväänä.

– Onko meillä varaa näin laajaan julkiseen palveluvalikoimaan? Se on minusta se ydinkysymys.

Sanna Lehtonen sanoo lukeneensa ilahtuneena puheenvuoroja, joiden mukaan seuraava hallitus ei saa leikata koulutuksesta.

– Toivoisi että tämä myös näkyy kuntien valtionrahoituksen puolella.

– Jos kuntien valtionrahoitusta lähdetään pienentämään, se on aivan suoraan pois sieltä sivistystoimen, siis vakan esiopetuksen, perusopetuksen lukiokoulutuksen rahoituksesta.

Kuntatalous reikäleipänä

Sanna Lehtonen muistuttaa, että isojen rakenneuudistusten talousvaikutusten valtavat myrskyt tasapainotetaan kuntien taloudessa, minkä seurauksena valtionosuusjärjestelmään on jäänyt euromääräiseltä merkitykseltään todella isot tasauselementit pysyviksi tekijöiksi.

-Käytännössä uuden kunnan valtionosuus vuodesta 2023 perustuu menneen maailman, eli sote-maailman, kaikuihin, ei siihen sivistystoimeen, uuden kunnan tehtäviin, Sanna Lehtonen sanoo.

-Näen että tämä on iso ongelma, ja pitäisi saada näkemys, millä aikataululla sitä lähdetään muuttamaan.

Pelkkä valtionosuuksien turvaaminen tai edes valtionosuusjärjestelmän toivottu uudistaminen eivät kuitenkaan riitä, sellainen ”reikäleipä” kuntataloudesta on tulossa suurten uudistusten jäljiltä.

Toisaalta valtionosuuden osuus kuntien rahoituksessa pieneni vuodenvaihteessa ja verotulojen merkitys kasvoi.

-Sen takia toivon, että uudistus koskisi koko rahoitusjärjestelmää, myös veropuolta: kiinteistöveron uudistamista, kuntaveroon kohdistuvien vähennysten välttämistä.

-Perustoimeentulotuen rahoitusvastuu jäi kunnille, vaikka kunnilla ei ole mitään sosiaalitoimen tehtäviä. Eli rahoituksessa on paljon muitakin elementtejä kuin valtionosuus.

-Näkökulmaa pitäisi leventää ja uudistuksen pitäisi olla koko kuntien rahoitusjärjestelmää koskeva.

Lisää hallitusohjelmatoiveista, valtionosuuksista, kiinteistöhaasteista, energiahaasteista ja tulevien vuosien kuntataloushaasteista Valiokuta-podcastissa! Kuuntele Spotifyssa, SoundCloudissa, iTunesissa tai Suplassa!

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*