Sanna Marin puhuu toimittajille
Sanna Marin puhui tiistaina politiikan toimittajien tilaisuudessa. (Kuva: Laura Kotila /VNK)

Pääministeri Sanna Marinin, sd., mukaan ensi viikolla käytävässä hallituksen budjettiriihessä kuntien tilanne on yhtenä isona kysymyksenä.

– Kuntatalouden tilanne on vakava ja mielestäni siihen pitää budjettiriihessä löytyä ratkaisuja, hän sanoi tavatessaan tiistaina politiikan toimittajia Helsingissä.

– Yhteisövero on yksi kysymys, jota me tarkastelemme ja sisällä on paljon muitakin keinoja, mitä me voimme tarkastella, hän täsmensi.

Hallitus käy neuvotteluja valtion ensi vuoden talousarviosta ensi viikon maanantaina ja tiistaina, mutta Marinin mukaan kalenteriin on varattu mahdolliseksi neuvottelupäiväksi myös keskiviikko.

Tälle vuodelle lisää apua?

Kuntien tilanteeseen on Marinin mukaan tulossa apua myös tämän vuoden kuudennessa lisätalousarviossa, jonka hallitus antaa eduskunnalle lokakuun lopulla.

– Kuudennen lisätalousarvion osalta on hyvin mahdollista, että sinne tulee merkittävänkin isoja toimenpiteitä, pääministeri totesi.

Hänen mukaansa on mahdollista, että siinä yhteydessä kunnille kohdistetaan ”toimia ja resursseja”.

Monissa kunnissa petyttiin tämän kuun alussa annettuun viidenteen lisätalousarvioon, koska siitä puuttui odotettu huojennus koronan kurittamaan kuntatalouteen.

Marin muistutti, että viides lisätalousarvio oli lähinnä tekninen lisätalousarvio niiden välttämättömien kulujen kattamiseen, mitkä kesän aikana olivat syntyneet.

Investoinnit

Kuntatalouden tilanteesta pääministeri totesi, että heikon taloustilanteen takana on pidempi kehityskulku.

– Monissa kunnissa ja kaupungeissa on jouduttu tähänkin asti, jo ennen koronakriisiä, tekemään vaikeita ja kipeitä päätöksiä johtuen siitä, että kuntatalouden tilanne on pidemmällä aikavälillä rapautunut erinäisistä syistä.

Hänen mukaansa osa syistä johtuu muuttoliikkeestä ja väestön liikkumisesta.

– Tähän asiaan ei hallitus voi suoraan vaikuttaa, vaan ihmiset tekevät omassa elämässään omat ratkaisunsa.

Hän vakuutti, että hallitus pyrkii tekemään sellaista politiikkaa, että elinvoimaisuutta eri puolella Suomea voidaan vahvistaa.

– Yhtenä välineenä meillä on infrainvestoinnit ja erilaisten muiden investointien vauhdittaminen.

Marin muistutti, että myös kasvukeskuksilla on haasteita siinä, miten kasvua otetaan vastaan.

– Siellä on kova investointitarve ja -paine niin uusien koulujen ja päiväkotien rakentamiseen kuin vaikkapa sitten maankäytön, asumisen ja liikenteen ratkaisuihin.

Aiheesta aiemmin:

Kommentti: Hallitus ujutti kunnille ikävän yllätyksen lisätalousarvioon

Martta Nieminen
Martta Nieminen
martta.nieminen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tarttuvan ja hengenvaarallisen kulkutaudin koronan täydellinen kukistaminen on nyt tärkeintä. Tähän tarvitsemme rajoituksia, koska vain rajoitukset toimivat ennalta estävästi kulkutautia vastaan.
    Kulkutaudin kukistaminen on talouden kannalta tärkeintä, vaikka tätä ei nyt haluta tajuta, kun rajoituksi on höllennetty.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*