Hallitus on suhtautunut äärimmäisen vakavasti kuntatalouden tilanteeseen, vakuutti valtiovarainministeri Matti Vanhanen, kesk., eduskunnan syysistuntokauden ensimmäisellä kyselytunnilla torstaina.

Vanhanen vastasi perussuomalaisten Leena Merelle, joka tiedusteli hallituksen aikeita tukea kuntia työllistämistoimissa.

Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa kiihtyi ällistely hallituksen kuntataloutta koskevien linjausten äärellä. Valtion viides lisätalousarvio oli juuri julkaistu. Sieltä puuttui odotettu ja itsestään selvänä pidetty huojennus koronan kurittamaan kuntatalouteen.

Sipilän hallituksen aikaansaama kilpailukykysopimus lakkasi olemasta voimassa syyskuun alussa. Kikyn myötä kuntataloudelle koituneiden oletettujen säästöjen perusteella kuntien valtionosuuksista vähennettiin viime vuoteen asti satoja miljoonia euroja.

Tieto kikyn päättymisestä tuli 27.5., joten valtionosuusleikkauksen palautusta odotettiin heti seuraavaan eli 5. lisätalousarvioon.

Sitä ei kuitenkaan siellä näkynyt.

”Mikä juttu, VM?” kyseli Kuntaliiton valtionosuusekspertti Sanna Lehtonen Twitterissä. ”Mitä ihmettä? Tämä ei voi mennä näin”, ihmetteli Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi.

Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula pohti, mihin kunnat voivat enää luottaa.

https://twitter.com/MIKASIVULA/status/1301495541503856640

Lisätalousarviota koskeviin kyselyihin somessa ei vastattu. Yleensä valtiovarainminsteriön virkamiesjohto vastaa ripeästi myös kriittisiin kommentteihin Twitterissä, siitä kiitos heille.

Valtiovarainministeriöstä ei juuri lisävaloa tarjottu puhelimitsekaan. Asiaa ei kommentoida enempää, kuin että totta on, että valtionosuusleikkauksen poistaminen puuttuu lisätalousarviosta, ministeriöstä todettiin.

Syyskuun puolivälin budjettiriihestä odotetaan haasteellista monin tavoin. Siitä odotetaan myös vastauksia kuntatalouden kriisiin, jota korona pahentaa.

Nyt jo ennen budjettiriihtä tehty vaivihkainen ylimääräinen valtionosuusleikkaus, jos sellaisesta todella on kyse, näyttää kylmän rätin heittämiseltä kuntien naamalle.

Kyse ei ole pikkurahasta. Jos valtionosuusleikkauksen poistamista ei toteuteta, kuntien tämän vuoden valtionosuuksista lähtee 78 miljoonaa euroa. Se on suuri summa valmiiksi suurissa vaikeuksissa oleville kunnille.

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä