KUVA: VILLE MIETTINEN
Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiessuunnittelussa kasvupalvelujen järjestämistä on pidetty tiukasti maakunnille kuuluvana Uudenmaan erillislupaa lukuun ottamatta. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntalehden tietojen mukaan hallituspuolueet pyrkivät päättämään kasvupalveluiden kohtalosta itsenäisyyspäivän jälkeen torstaina.

Kasvupalveluilla tarkoitetaan pääosin valtion vastuulla olevia TE-palveluita ja ELY-keskusten yrityspalveluita.

Kokoomus ja keskusta ajavat mallia, jossa kasvupalveluiden järjestämisvastuuta voidaan antaa myös kuntayhtymille, jos maakunta niin päättää ja kunnat ovat halukkaita. Sininen tulevaisuus -ryhmän ministerit ovat vastustaneet mallia.

Hallitus on jo aiemmin luvannut Uudellemaalle erillisratkaisun, jossa pääkaupunkiseudun kunnat voivat kuntayhtymänä vastata kasvupalveluiden järjestämisestä.

Siniset eivät aiemmin innostuneet myöskään siitä, että kasvupalveluiden järjestämisvastuuta annettaisiin suurille kaupungeille.

Kasvupalveluiden järjestämisvastuun siirtäminen suurille kaupungeille ei kuitenkaan ole enää edes harkinnassa, koska se voisi olla perustuslain vastainen järjestely.

Keskustan kanta muuttui

Myös keskustan ministerit kannattivat aiemmin tiukasti alkuperäistä suunnitelmaa, että kasvupalveluiden järjestämisvastuu annettaisiin vain maakunnille muualla paitsi Uudellamaalla.

Tänä syksynä keskustan ministerit ovat kuitenkin muuttaneet kantaansa. Kokoomuksen kanta muuttui tiettävästi jo aiemmin, osin ehkä suurten kaupunkien voimakkaan lobbauksen takia.

Millä hinnalla sopu syntyy?

Pääministeri Juha Sipilä, kesk., valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., ja Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho, s., ovat sopineet, että riita pyritään ratkomaan torstaina ”trion” tapaamisessa. Asiaa puitiin samalla joukolla myös viime viikolla, mutta asiassa ei edetty sinisten vastustuksen takia.

Millä hinnalla sopu nyt syntyy? Mitä siniset saavat vastineeksi, jos suostuvat keskustan ja kokoomuksen ehdotukseen? Sitä vielä arvuutellaan. Hallituslähteistä vakuutellaan, että soten valinnanvapautta ei ainakaan sotketa neuvotteluihin.

Kasvupalvelu-uudistus liittyy oleellisesti sote- ja maakuntauudistukseen. Tarkoitus on ollut, että TE-palvelut ja ELY-keskusten yrityspalvelut siirtyisivät vuonna 2020 uusien maakuntien järjestämisvastuulle.

Aiheesta aiemmin:

Hallituksessa iso riita kasvupalveluista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*