Sotkamossa on jälleen haluja laskea veroprosenttia. Paikalliset keskustalaiset ovat sitä mieltä, että talous käännetään plussalle kuluttamalla, eikä säästämällä.

Sotkamo kulkee suomalaisessa, ja etenkin kainuulaisessa, kuntakentässä vastavirtaan. Kun muissa kunnissa veroprosenttia hilataan yleensä ylöspäin, niin Sotkamo laski viime vuodenvaihteessa veroprosenttia peräti 1,5 prosenttiyksikköä lukemiin 19,75. Ja nyt paikkakunnan suurin valtuustoryhmä eli keskusta esittää uutta veronalennusta kunnallisjärjestön vuosikokouksen yhteydessä julkaisemassaan kannanotossa.

Keskustan kunnallisjärjestö kutsuu nyt muut paikkakunnan valtuustoryhmät alentamaan kuntalaisten verorasitusta. Sotkamossa uskotaan vakaasti siihen, että taloudellisesta lamasta selvitään kuluttamalla, ei säästämällä. Verotuksen kiritys koetaan keskustan kunnallisjärjestössä lyhytnäköiseksi ratkaisuksi.

-Veroja pienentämällä saamme tuloja hiukan isommaksi ja rahaa käytettäväksi ripauksen lisää päivittäin. Vuosi sitten laskimme veroprosentin alle 20 ja se on tuonut uskoa tulevaisuuteen. Taloja rakennetaan enemmän meille, kuin yhteensä koko Kainuuseen. Kerrostalojen, rivitalojen ja vapaa-ajan asuntojen rakentaminen on vilkastunut selvästi, kunnallisjärjestön tiedotteessa todetaan.

Keskusta on Sotkamon suurin valtuustopuolue. Sillä on 13 hengen valtuustoryhmä, kun kaikkiaan kunnanvaltuustossa on 27 valtuutettua.

-Keskusteluja veroprosentin laskusta on jo käyty muiden ryhmien kanssa, joten ei tämä heillekään yllätyksenä tule. Mutta asiasta päätetään sitten syksyn aikana budjettineuvottelujen yhteydessä. Emme ottaneet mitään kantaa myöskään alennuksen määrään, vaan se on niitä yhdessä sovittavia asioita. Paljon riippuu myös siitä, mitä toimia valtio päättää tehdä, keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Matti Lukkari kommentoi esitystä. 

Sotkamon kunta paranteli tasettaan keväällä 2019, kun se myi yhdessä Kajaanin kanssa vähemmistöosuuden omistamastaan sähköyhtiö Loiste Oy:stä. Kunnat saivat kaupasta 200 miljoonaa euroa, josta Sotkamon osuus oli neljännes.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä