Kuntatalouden heikko jama iskee myös Poriin, jonka kaupunginhallitukselle esitetään kovaa sivistysalan investoinneista luopumista. (Kuva: Picabay)

Porin kaupunginhallitus saa maanantaina käsiteltäväkseen mittavan listan suunniteltujen sivistystoimen investointien perumisia. Ne ovat osa ehdotettua palveluverkon uudelleen järjestelyä, jolla tavoitellaan 41 miljoonan euron investointisäästöä ja noin 5,1 miljoonan euron säästöä vuosittaisesta käyttötaloudesta.

Kaupunginhallitukselle esitetään mm. koulujen peruskorjausten lykkäämistä ja uuden päiväkodin rakentamisen perumista. Palveluverkon lisäksi Pori Sinfoniettaa esitetään siirrettäväksi osaksi Porin Teatterisäätiötä.

– Lisäksi urheilutalon peruskorjaus sekä urheilukeskukseen suunnitellun palloiluhallin rakentaminen voidaan ottaa uudelleentarkasteluun. Palveluverkkoalueen muutokset ovat välttämättömiä talouden tasapainottamiseksi. Säästökohteita haetaan myös muilta toimialoilta, kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo Porin kaupungin tiedotteessa.

5,1 miljoonaa euroa se on se mitä kohtuudella voidaan nipistää sivistystoimialan käyttötaloudesta, Luukkonen sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Luukkosen mukaan palveluverkkotarkastelu on tulossa myös perusturvaan.

Vuosi 2019 oli Porin kaupungin taloudelle synkkä. Tulos painui 28,9 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, verotulot jäivät 12 miljoona euroa talousarviota pienemmiksi ja perusturva ylitti alkuperäisen talousarvionsa 13,5 miljoonalla eurolla. Merkittävä alijäämä on uhkana myös tänä vuonna.

Epämiellyttäviä päätöksiä

Sekä Luukkonen että Porin sivistysjohtaja Esa Kohtamäki painottivat, että kaupunki haluaa pitää kiinni opetuksen ja varthaiskasvatuksen hyvästä tasosta ja hakee siksi säästöä ennemmin ”seinistä”.

Investoinneissa ”talouden hyökkäys” pakottaa miettimään muutaman askelen taaksepäin investointeja, Kohtamäki sanoi.

-En haluaisi nyt olla luottamushenkilöiden tilalla päättämässä, koska tässä joudutaan tekemään oikeasti kovia päätöksiä.

-Ei tämäkään ole miellyttävää tehdä näitä esityksiä, mutta vielä kovempi paikka on olla päättämässä niistä.

Myös Luukkonen totesi edessä olevat päätökset epämiellyttäviksi.

– Jokaisen täytyy jostain luopua, se on ihan selvä, Luukkonen kuitenkin muistutti.

”Luonnollisen poistuman tie”

Luukkosen mukaan on kysytty, miksi Pori ei käy ”totaali-yt-neuvotteluja”.

-Mielenkiintoista, että Tampere joka oli käynnistämässä ei käynnistänyt. Samoin Oulussa kaupunginhallitus totesi että ei käydä.

Luukkonen viittasi Oulun kaupunginhallituksen maanantaina tekemään päätökseen, että kaupunginjohtajan esitystä koko henkilöstön lomauttamisesta ei viedä eteenpäin.

-Me olemme valinneet luonnollisen poistuman tie ja osittaisuudistukset missä on käyty myös yt-menettelyjä.

Seiniä on tarkoitus tarkastella Porissa laajemminkin. Luukkosen mukaan työryhmä tuleee tarkastelemaan koko konsernitason kiinteistömassaa.

– Meillä on aika hajanainen kiinteistön hallintajärjestelmä kokonaisuudessaan. Tarkoitus on päästä keskustelemaan, miten hajanaisuutta voidaan vähentää ja myös salkuttaa kiinteistöjä.

Kokonaisuus on Luukkosen mukaan todella suuri ja siitä on saavutettavissa hyötyjä tulevaisuudessa.

-Sote-kiinteistöt tulee olemaan oma kokonaisuutensa, hän viittasi suunnitellun maakunta-sote-uudistuksen vaikutuksiin.

”Työ pitää tehdä itse”

Luukkonen muistutti myös, että korona-ajasta ja valtion mahdollisista kompensaatiosta koronakriisin tukaloittamaan kuntatalouteen ei vielä tiedetä tarkasti.

-Mutta on selvää, että työ pitää tehdä täällä itse. Se on meidän velvlollisuus, niin johtavien viranhaltijoiden kun päätöksentekijöiden velvollisuus.

-Valtion rahalla on paljon jakajia. Toivomme, että ratkaisut joita valtio tekee, on tasapuolisia kaikkia maakuntia kohtaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä