Lomautettujen sekä uusien työnhakijoiden palvelujen turvaaminen vie ruuhkaksi asti te-toimistojen voimavaroja jopa yli kantokyvyn, Pirkanmaan kunnissa on havaittu. (Kuva: Ville MIettinen)

TE-toimistojen kriisiapuneuvonta yrityksille tulisi toteuttaa yhteistyössä kuntien kanssa, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly, sd.

Lylyn mukaan te-toimiston voimavaroja vie tällä hetkellä lomautettujen sekä uusien työnhakijoiden palvelujen turvaaminen, ja Pirkanmaan kunnat on kantautunut  viestejä, etteivät Suomen te-toimistojen voimavarat riitä kaikkien lakisääteisten tehtävien hoitamiseen kriisitilanteessa.

Lylyn mukaan kunnat voivat auttaa te-toimistoja ja kohdentaa omia työvoima- ja yrityspalveluhenkilöstöjään vahvemmin työnhakija- ja yrityspalvelujen hoitamiseen.

– Julkisen vallan on puhallettava tässä yhteen hiileen ja käytettävä kaikki yhteiset keinot tilanteen hoitamiseen. Tarve on huutava. Tähän voisimme kriisissä vastata uusilla jo kertaalleen työllisyyskokeilussa koetelluilla keinoilla sekä kokonaisvaltaisilla yrityspalveluilla, Lyly sanoo Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Pirkanmaalla on valmistelussa useiden yrityspalvelutoimijoiden kriisiapuneuvonta yrityksille. Kriisiapu te-hallinnon ja kuntien kesken tulisi hoitaa yhdessä, Lyly näkee.

– Hallituksen kriisiajan tukitoimet yrityksille ovat mittavia, ja niiden toimeenpanossa tarvitaan myös kuntia. Te-toimistot tarvitsevat yhteistyötapoja yhtä lailla näin poikkeuksellisessa tilanteessa, Lyly sanoo.

Työnhakijoiden palvelujen ruuhkautuminen tarkoittaa, että ne asiakaspalvelun tehtävät, jotka laki määrittää te-toimistojen ja kuntien yhdessä viranomaistyönä hoidettavaksi, uhkaavat jäädä hoitamatta kokonaan. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista, että kunnat hoitavat näitä tehtäviä itsenäisesti.

Tällaisia tehtäviä ovat muun muassa työllistymissuunnitelmaa korvaavien suunnitelmien laatiminen valtion ja kunnan kesken yhdessä työnhakija-asiakkaiden kanssa (aktivointisuunnitelmat, monialaiset ja kotouttamissuunnitelmat palveluineen).

Tukea tarvitsevat erityisesti pitkäaikaistyöttömät, rakennetyöttömät, maahanmuuttajat, monet osatyökykyiset sekä nuoret. Mikäli poikkeustilanne pitkittyy kesän alkuun, kuten arvioiden mukaan tällä hetkellä näyttää, on myös vastavalmistuvien ja koulunsa päättävien nuorten tilanne huono.

– Jos poikkeuslain turvin tai muilla tavoin määriteltäisiin, että kunnat voivat toimia tarvittaessa yksin näiden kohderyhmien palvelutuotannossa ja suunnata palvelujaan heikommassa asemassa oleville, turvattaisiin, etteivät he jää poikkeustilanteessa ilman palveluja ja apua, Lyly sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*