Tuloverot kattavat 42 prosenttia kuntientuloista. (Kuva: Ville Miettinen)

Viidennes kunnista on nostamassa tuloveroprosenttiaan, Kuntaliitolle tähän mennessä kertyneiden tietojen mukaan. Tiedot kattavat vielä vain osan kunnista.

Kuntaliitto on tähän asti saanut tiedot 44 kunnan tulevista veroprosenteista. Lopulliset tiedot ovat koossa perjantaina 17.11., johon mennessä kuntien pitää ilmoittaa veroprosentit verohallinnolle. Monissa kunnissa lopulliset päätökset tehdään vasta ensi viikolla.

Nyt tiedossa olevista 44 kunnasta kahdeksan nostaa tuloveroprosenttiaan, kaksi laskee.

Yleistä kiinteistöveroa nostaa kahdeksan kuntaa vastanneesta 44:stä, vakituisen asunnon kiinteistövero nousee viidessä ja muun kuin vakituisen asunnon prosentti kuudessa kunnassa.

Tuloveroaan laskevat Kuntaliiton tietojen mukaan Maarianhamina ja Kustavi. Myös ainakin Helsingissä on sovittu tuloveroprosentin alentamisesta.

Maarianhaminan tuloveroprosentti laskee 0,25 prosenttiyksikköä 17,50:een.  Yleistä kiinteistöveroa kaupunki nostaa 0,1 prosenttiyksiköllä. Uusi prosentti on 0,3.

Kustavi laskee tuloveroaan prosentin neljänneksellä. Uusi tuloveroprosentti on 18,75. Kiinteistöverot säilyvät ennallaan.

Kolme kuntaa nostaa kaikkia veroja

Kaikkia veroja nostavat Kyyjärvi, Punkalaidun ja Ylitornio.

Kyyjärvellä tuloveroprosentti nousee 21:stä 21.75:een. Punkalaitumen tulovero nousee puolella prosenttiyksiköllä tasan 22 prosenttiin. Ylitorniossa tulovero nousee 0,75 prosenttiyksikköä tasan 20:een.

Tuloveroprosenttiaan nostavat lisäksi Kannus, Konnevesi, Rantasalmi, Somero, ja Utsjoki. Kannuksessa nousu on kokonainen prosenttiyksikkö, Utsjoella neljännes, muut ovat sillä välillä.

Veroista puolet tuloista

Verotulot kattavat kuntien tuloista puolet. Noin 42 prosenttia tulee tuloverosta, neljä prosenttia kiinteistöverosta ja samoin neljä yhteisöverosta. Myynti- ja maksutulot kattavat 21 prosenttia tuloista ja vationosuudet 20 prosenttia.

Muita tuloja kertyy kolme prosenttia, ja lainalla katetaan loput kuusi prosenttia kassaan tulevasta rahasta.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä