TAMPERE -Tuulivoima on mielenkiintoinen häkkyrä, ja jos sitä tulee 50-100 myllyä alueelle, kiinteistöverohyöty voi olla niin suuri, että pieni kunta voi parhaassa tapauksessa maksaa velkansa ja laskea verot nollille, kuntatalousasiantuntija, HT Eero Laesterä sanoo.

Laesterä puhui kuntatalouden näkymistä Rahoitus- ja johtamisfoorumi Rafossa ja totesi kiinteistöveron merkityksen kasvavan huomattavasti kuntien tulopohjassa sote-uudistuksen myötä.

Pienelle kunnalle, jolla on pienet verotulot, suuri määrä tuulivoimaa voi merkitä, että ”maailma pelastuu”.

-Ainakin, jos se maailma on 1 000-2 000 asukkaan kunta Pohjanmaalla tai Pohjois-Pohjanmaalla, Laesterä tarkentaa.

Laesterän mukaan jotkut kunnat laskevat jo tulevaisuuttaan tuulivoiman varaan.

Esimerkiksi arviointimenettelyssä ollut kriisikunta Kyyjärvi laati niin uskottavan laskelman tuulivoiman mahdollisuuksista, että se meni läpi myös valtiovarainministeriössä, ja Kyyjärvi sai jatkaa itsenäisenä kuntana.

Sote-uudistus tuo kuntataloudelle haasteensa, mutta se ei tapa kuntia eikä tee niistä ”pelkkiä vaakunan kiillottajia”, kuten Laesterä kuvaili puheenvuorossaan.

Kuntatalouteen kohdistuu uusia ilmiöitä ja haasteita, esimerkiksi verotulojen tasaus muuttuu merkittävästi. Sen merkitystä eivät ole ehkä täysin sisäistäneet kaikki kunnat eivätkä kaikki kuntatalousasiantuntijatkaan, Laesterä sanoo.

-Verotulojen tasauksessa kunnat tasaa toistensa veroja, mutta nyt näyttää siltä, että siirrymme järjestelmään, jossa valtio tasaa kuntien verotuloja. Jos kunnat ovat aeimmin tasanneet 800 miljoonaa euroa keskuudestaan, niin se määrä putoaa 100 miljoonaan. Ja se on oikeasti aika radikaali muutos.

Katso Eero Laesterän koko haastattelu videolta klikkaamalla alla olevaa kuvaa:

Kaikki Kuntalehden Rafo-haastattelut löydät täältä!

Lue lisää Rafosta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*