Pitkäaikaistyöttömien määrä laski vuodentakaisesta, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi hieman. (Kuva: Ville Miettinen(

Maaliskuun lopussa Suomessa oli työttömiä työnhakijoita 3 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja kokoaikaisesti lomautettuja 2 000 enemmän kuin maaliskuussa 2022.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin maaliskuussa 95 200 eli 31 000 vähemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa. Kaikkiaan avoinna oli 203 400 työpaikkaa, mikä on 55 700 vähemmän kuin vuosi sitten.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Työttömiä työnhakijoita oli maaliskuussa 253 900. Lomautettuja oli 29 000, joista kokoaikaisesti lomautettuja 22 900. Niin työttömien kuin lomautettujen määrä vähensi helmikuusta 2023.

Tilastokeskus: Työttömyysasteen trendi 6,6 prosenttia

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli maaliskuussa 37 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysasteen trendi oli 74,1 prosenttia, mikä on 0,4 prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisen vuoden maaliskuussa.

Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 193 000, mikä oli 1 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 6,6 prosenttia eli 0,1 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin.

TEM:n Työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen ja kuntakokeilujen asiakasrekisteri, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus

TEM:n Työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei.

Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien 4 viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien 2 viikon aikana.

Kansainvälisesti vertailukelpoisena Tilastokeskuksen työvoimatutkimus tuottaa viralliset työttömyysluvut. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä