Valiokunta-podcastin lokakuun jaksossa käydään läpi TE-palvelut 2024 -uudistusta. Vieraana on Tampereen kaupungin työllisyysjohtaja Regina Saari. Kuva: Santeri Rantala

TE-palvelut 2024 -uudistuksen valmistelun loppusuoralla liikkuvia osia ja kuntoon hoidettavia asioita on vielä paljon, mutta silti olo on luottavainen, sanoo Tampereen kaupungin työllisyysjohtaja Regina Saari uudessa Valiokunta-podcastissa.

Uudistuksessa työllisyys- ja yrityspalvelut siirtyvät kuntien vastuulle vuoden 2025 alussa. Yksi tärkeimmistä asioista on varmistaa tietojärjestelmien toimivuus. Uudistuksen ei pitäisi näkyä katkoksina asiakkaan palvelun saamisessa, vaan vuoden vaihteessa niin asiakkaan toimeentulon kuin palvelujen saatavuuden jatkuvuus on kyettävä turvaamaan.

Järjestelmiä viilataan toimintakuntoon edelleen yhteistyössä valtion kanssa, Regina Saari kertoo podcastissa.

Tiedostettuja riskejä pyritään minimoimaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Myös tukien maksatukseen liittyy riskejä. Esimerkiksi starttiraha tai ylläpitokorvaus, ettei niihin tulisi katkoksia. Ja henkilöstön palkanmaksuun myös. Riskejä piilee monessa kohdassa. Niitä pyritään mahdollisimman hyvin selättämään.

Palvelujen järjestämisvastuu on työllisyysalueilla, joita on 45. Tampereen seudun työllisyysalueeseen kuuluu 16 kuntaa. Vastuukunta on Tampere, joka järjestää palvelut muille. TE-toimistot sulkevat ovensa, mutta palvelua saa edelleen lähipalveluna, Regina Saari sanoo. Työllisyyspalvelut on tarkoitus kytkeä osaksi muuta kuntien elinvoimaekosysteemiä. Työntekijät siirtyvät valtiolta kuntien ja työllisyysalueiden palvelukseen.

– Tämä on valtava kulttuurinen muutos.

– Palkkatukityöllistäminen loppuu käytännössä melkein kokonaan. Se on myös iso muutos. Se vaatii kunnissa miettimään, miten kunnat jatkossa työllistävät.

Kunnat ovat toivoneet ja odottaneet uudistusta. Kuntien lähtökohtana on ollut, että niille ei tulisi uudistuksesta lisäkustannuksia. Uudistuksen oli tarkoitus olla kunnille kustannusneutraali, mutta nyt näyttää, että niin ei välttämättä ole. Lisähaasteensa voi siis tuoda raha. Hallituksen leikkaukset järjestöjen työhön vaikeuttavat työllisyyspalvelujen järjestämistä omalta osaltaan lisää, Regina Saari sanoo.

Kuuntele Valiokunta SoundCloudissa, Spotifyssa, iTunesissa tai Suplassa!

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*