Kuva: Pixabay

TEKSTI: OUTI AIROLA

Viime perjantai-iltana monen kuntapäättäjän ja kuntajohtajan viikonloppu meni sekaisin. Juuri oli lähetetty valtionhallintoon tiedot oman kunnan tulevan vuoden veroprosentista ja käsitelty perin juurin talousarviota. Leppoisaksi tuumittu viikonloppu kääntyi katastrofaaliseksi, kun valtionvarainministeriöstä tuli tiedote kello 18.17. Sen mukaan kuntien pysyvät valtionosuusleikkaukset nousevat vuodelle 2024 merkittävästi.

Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen älähti nopeasti: muutos oli kääntämässä useiden kuntien ensi vuoden valtionosuuden negatiiviseksi.

– Toisin sanoen sote-uudistuksesta johtuva pysyvä valtionosuuden vuosittainen vähennys, nk. ”loppupiiska” tuplaantuu -224 miljoonasta -501 miljoonaan euroon, kuvaili Sanna Lehtonen katastrofia Kuntalehdelle.

– Kun lisäksi otetaan huomioon vuoden 2023 liikaa maksetun valtionosuuden korjaus, vuoden 2024 valtionosuusleikkaus kasvaa valtion talousarvioesityksen (9.10.) mukaisesta -336 miljoonasta -751 miljoonaan euroon, jatkoi Lehtonen.

Äimistelyä ja moitteita

Viikonloppu kului tiedotetta päivitellessä. Yksi sun toinen kuntajohtaja säikähti: Mitä nyt, meneekö talousarvio uusiksi ja millä ilveellä, kun veroprosentitkin on päätetty? Maanantaina ministeri ja hallitus armahtivat. Ensi vuodelle ei tule lisäleikkauksia, leikkaukset jaksotetaan vuosille 2025-2027.

Keskiviikkoaamuna valtiovarainministeriö järjesti teams-infon, jossa asia ja lisäleikkauksen syyt selitettiin juurta jaksain. Kuntajohtajat eivät lämmenneet selityksille. Kemin kuntajohtaja Matti Ruotsalainen käytti puheenvuoron, joka kuvasi kuntakentän tuntoja hyvin.

– Eihän tämä mikään ratkaisu ole, tämä on ainoastaan osamaksusopimus. Keskustellaanko nyt ulosottoviranomaisen kanssa siitä, mitä laitetaan myyntiin, että voidaan palvelut järjestää? kysyi väsyneen oloinen Ruotsalainen.

Kuten tapahtuman moderaattori totesi, kuntien tuska huokui teamsinkin läpi.

Tiedotteen ajankohta

Toimittajana lähdin selvittelemään tiistaina puolilta päivin sitä, miksi tiedote lähetettiin kuntiin niin outoon aikaan, perjantaina virka-ajan jälkeen. Soittopyyntöjä viiden minuutin haastattelusta lähti sinne tänne.

Lopulta viestintäjohtaja Johanna Vesikallio lupasi laittaa kysymykset eteenpäin. Kerroin että juttu pitää olla valmis viimeistään tiistai-iltana. Kyse on 5 minuutin haastattelusta. Ei vastausta. Keskiviikkona jatkoin pommitusta. Juttu ennättää ulos vielä kello 16.00. Vastaukset tulivat keskiviikkona kello 16.31. Tässä ne vihdoin ovat. Vastaajana kysymyksiin on Johanna Vesikallio.

Miksi tiedote valtionosuusleikkauksista lähetettiin vasta perjantaina klo 18.17 virka-ajan jälkeen?

-Sote-siirron rahoitusmallin mukaisesti kunnilta sote-uudistuksen yhteydessä siirrettävät tulot tarkistetaan lopullisesti vuoden 2022 tilinpäätöstietojen ja vuoden 2022 valmistuneen verotuksen tietojen perusteella. Vuoden 2022 verotus valmistui lokakuun lopussa. Valtiovarainministeriö sai valmiin veroaineiston viime viikolla, jonka jälkeen sote-siirtolaskelma voitiin päivittää lopullisilla tiedoilla kunnilta siirtyvistä tuloista. Päivitetty laskelma poikkesi ennakkotiedoista merkittävästi.

-Viikon aikana laskelmia tarkistettiin, ja ne päivittyivät tarkistuksissa jonkin verran. Viestintää pohdittiin yhdessä kuntaministerin esikunnan ja VM:n virkamiesten kesken. Kun kokonaiskuva tarkentui loppuviikosta, alkoi olla selvää, että asian merkittävyys huomioiden asiasta pitää tiedottaa kunnille avoimesti mahdollisimman nopeasti. Tiedotteen valmistumisessa meni oma aikansa.

-Vastaavalla tavalla kunnille olennainen tieto hallituspuolueiden ratkaisusta ja kuntien infotilaisuudesta haluttiin esikunnassa julki heti maanantaina ratkaisun löydyttyä ja maanantaina järjestetyn valtion ja kuntien edustuksen välisen keskustelutilaisuuden jälkeen, vaikka tiedotteen julkaisu venyi virka-ajan ulkopuolelle.

-Kuka päätti tiedottamisen ajankohdasta? Kunnat olivat juuri ilmoittaneet ensi vuoden veroprosenttinsa ja käsittelemässä talousarvioitaan. Ajankohta oli vähintäänkin erikoinen, pe-ilta?

-Kts. yllä

Jos tiedettiin tulossa olevasta leikkauksesta, miksi kuntia ei varoitettu etukäteen, jotta ne olisivat voineet varautua leikkauksiin?

-Laissa säädetty sote-uudistuksen laskentamalli ja eri tietojen varmistumisen aikataulu yhdessä aiheuttivat sen, että lopullinen tieto valmistui vasta nyt. Sote-siirtoon liittyvien laskelmien päivittymisestä on tiedotettu kuntia ajantasaisesti, viimeksi 10.10.2023 päivitettyjen rahoituslaskelmien yhteydessä. Verotuksen osalta on ollut tiedossa, että lopulliset toteumatiedot vuodelta 2022 saadaan aivan loppuvuodesta 2023. Lopullisten verotulotietojen ero suhteessa talousarviovaiheessa lokakuussa käytettyyn ennusteeseen on sen sijaan ollut yllättävän suuri, eikä ollut ennakoitavissa tässä mittaluokassa. Kunnille on viestitty, että valtionosuudet tulevat vielä loppuvuodesta tarkentumaan. Muutos oli paljon suurempi kuin asiantuntijat olivat osanneet arvioida, sillä vuosi on ollut muun muassa nopean inflaation ja korkoympäristön muutosten vuoksi hyvin poikkeuksellinen.

Kunnille järjestettiin keskiviikkona 22. marraskuuta yleinen infotilaisuus tästä kokonaisuudesta.

Kerrottiinko tiedotteesta ja tulevista leikkauksista ensin kuntaministerille?

-Kyllä kerrottiin. Ministeriössä valmistellaan kaikki tärkeät asiat ja niiden viestintä yhteistyössä ministereiden, heidän esikuntiensa ja virkakunnan kesken.

Mitä tiedotteella tuohon ajankohtaan haettiin vai oliko kyseessä ajattelemattomuus? Moni kunta järkyttyi viikonlopuksi uutisesta, joka maanantaina murenikin pienemmäksi pahaksi.

-Kts kohta 1. [ensimmäisen kysymyksen vastaus]

Näin. Jokainen voi miettiä, miten meni noin niin kuin omasta mielestä, kuten eräs kuntajohtaja totesi.

Lue kommentti:

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*