KKO:n mukaan Vantaalle on aiheutunut vahinkoa asfalttikartellista.

Skanska Industrial Solutions Oy, NCC Industry Oy ja Asfaltmix Oy ovat vastuullisia Vantaan kaupungille aiheuttamasta vahingosta asfalttikartellikiistassa.

Näin sanoo korkeimman oikeuden tuore ennakkopäätös. Yhtiöille oli siirtynyt yrityskaupoissa niiden ostamien kartelliyritysten liiketoiminta ja ne olivat hankkineet omistukseensa kartelliin osallistuneiden yhtiöiden osakekannan, purkaneet ne ja jatkaneet niiden liiketoimintaa.

Euroopan unionin tuomioistuin on KKO:n pyynnöstä antanut ennakkoratkaisun, jossa EUT ensimmäistä kertaa linjasi korvausvastuun ulottuvuutta unionin perussopimuksessa kiellettyä kilpailunrajoitusta koskevassa asiassa.

KKO:n mukaan yrityskaupan jälkeen emoyhtiö ja kartelliin osallistunut tytäryhtiö olivat saman taloudellisen kokonaisuuden muodostavan yrityksen osia. Kun tytäryhtiö purettiin ja sen liiketoiminta siirtyi emoyhtiölle, myös vastuu tytäryhtiön aiheuttamista kilpailuoikeudellisista vahingoista siirtyi emoyhtiölle.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Hovioikeus oli aiemmin hylännyt Vantaan kaupungin korvausvaatimuksen Skanska Industrial Solutions Oy:n, NCC Industry Oy:n ja Asfaltmix Oy:n osalta. Hovioikeuden mukaan seuraamusmaksuvastuuseen sovellettuja unionin oikeuden periaatteita ei voitu ilman tarkempia säännöksiä soveltaa vahingonkorvausvastuuseen.

KKO palautti asian hovioikeuteen näiden arvioimiseksi.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*