Vapaavuori esittää veronkevennystä Helsinkiin - kritiikkiä vihreiltä ja vasemmistolta
Helsinki kasvaa voimakkaasti, ja verohelpotus toisi vastapainoa pääkaupungin koviin asumiskuluihin, Jan Vapaavuori näkee. (Kuva: Ville Miettinen)
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kompensoisi Helsingissä asumisen kalleutta veronkevennyksellä.
Vapaavuoren ensi vuoden talousarvioesitykseen sisältyy kunnallisveroprosentin alentaminen 0,5 prosenttiyksiköllä. Helsingin kunnallisveroprosentti on nyt 18,5.
Veronkevennyksellä olisi tarkoitus kompensoida asumiskustannusten nousun aiheuttamaa painetta kaupunkilaisille, Vapaavuori perustelee.
– Kaupungistuminen jatkuu kiivaana ja näköpiirissä ei ole tilannetta, jossa asumisen kustannukset Helsingissä merkittävästi pienenisivät. Lisäksi valtio ehdottaa omassa talousarvioehdotuksessaan korotuksia kiinteistöveroon, mikä osaltaan vaikuttaa asumisen kustannustason nousuun sekä kiristää kokonaisverotusta, Vapaavuori sanoo Helsingin kaupungin tiedotteessa.
Veroprosentin lasku puolella prosenttiyksiköllä merkitsee noin 70 miljoonan euron vähennystä kunnallisverokertymään ja kaupunkilaisten maksaman kunnallisveron määrään.
Vapaavuoren mukaan veroprosentin laskeminen on mahdollista investointikykyä tai kaupungin taloudellista asemaa vaarantamatta.
Helsingin valtuuston vastikään hyväksymässä uudessa kaupunkistrategiassa keskeisiksi talouden suunnittelun ankkureiksi on kirjattu 0,5 prosentin vuotuinen tuottavuustavoite sekä se, ettei kaupungin lainakanta asukasta kohden saa nousta.
– Kaupunkistrategiassa talouden lisääntynyt liikkumavara näkyy erityisesti tuottavuustavoitteen pienenemisenä vuotuisesta prosentin tuottavuustavoitteesta 0,5 prosenttiin. Lisäksi investointikatosta luovuttiin strategian laadinnan yhteydessä, Vapaavuori sanoo.
Helsingin väestön ennustetaan kasvavan vuosina 2017–2020 keskimäärin 7 720 asukkaalla vuosittain.
Helsingin investointitaso on vuoden 2018 talousarviossa ennätyksellisen korkea. Kaupungin investointimenot ovat yhteensä 774,0 miljoonaa euroa, josta liikelaitosten investoinnit ovat 181,8 miljoonaa euroa. Kaupungin investointimenot kasvavat yhteen laskien vuoden 2017 talousarvioon verrattuna 111,1 miljoonaa euroa (16,8 %).
Sote-apulaispormestari: Ei kovin järkevää
Vapaavuoren veronkevennysehdotus herätti välittömästi kritiikkiä. Sote-asioista vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa, vihr., arvioi että esitys ei ole kovin järkevä nykytilanteessa.
”Veronalennuksen sijaan meidän tulisi varmistaa, että lasten ja perheiden palvelumme, terveydenhuoltomme ja turvallinen ikääntyminen toimii niin hyvin, kuin maailman toimivimmassa kaupungissa pitäisi. Talouden positiivinen käänne on erinomainen uutinen, ja se kannattaisi käyttää palveluidemme kehittämiseen niin, että helsinkiläiset saavat tarvitsemansa tuen ja avun riittävän ajoissa ennen kuin ongelmista tulee suuria”, Vesikansa kirjoitti Facebookissa.
Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs on vielä suorasanaisempi.
”Suoraan sanottuna tämä ei vaikuta vastuulliselta taloudenpidolta, Kivekäs kirjoittaa Facebookissa.
”En ole vakuuttunut, että Helsingin taloustilanne tarvittavien satsausten jälkeen mahdollistaa verojen alentamisenkin, taustalla on melkoinen optimismi alkaneen nousukauden jatkosta”, Kivekäs arvioi.
Samoilla linjoilla oli vasemmistoliiton pormestariehdokkaana ollut Paavo Arhinmäki. Hän kirjoittaa blogissaan tavanneensa kuntavaalien alla tuhansia ihmisiä, joista yksikään ei valittanut että Helsingin kuntaveroprosentti olisi liian kova.
Arhinmäki kirjoittaa pitävänsä sinänsä kuntaveron alentamista jopa toivottavana asumiskulujen kompensoimiseksi, mutta ensin pitäisi tarkastella muiden palvelujen tilaa – ja siinä olisi Arhinmäen mukaan paraannettavaa ennen kuin veronkevennyksiä mietitään.
”Helsingin mielenterveyspalvelut, vanhuspalvelut ja lastensuojelu vaativat ehdottomasti lisää resursseja. Vanhuspalveluiden tilasta Helsinki on saanut jopa Valviralta huomautuksen”, Arhinmäki kirjoittaa.
SDP:n valtuustoryhmä puolestaan haluaa selvityksen kaupungin talouskehityksestä tulevina vuosina, ennen kuin ottaa kantaa veronalennukseen.
– Menestyvän kaupungin lähtökohtana täytyy olla, että kasvun hedelmät kuuluvat kaikille kaupunkilaisille. Se edellyttää toimivia palveluita joka puolella kaupunkia. Helsingin täytyy nyt panostaa ikäihmisten hyvään hoivaan, ja suunnata kouluille riittävästi resursseja, jotta jokainen lapsi saa tarvitsemaansa tukea ja opetusta, valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma kommentoi.
Juttua muokattu klo 13.20: Muutettu otsikkoa ja lisätty Sanna Vesikansan, Otso Kivekkään, Paavo Arhinmäen ja Eveliina Heinäluoman osuudet.