Sini Salmi. Kuva: VTV

Kuntien taloudellinen tilanne ja palvelut ovat muuttuneet merkittävästi, kun hyvinvointialueet perustettiin. Valtiovarainministeriön toteuttaman kuntien arviointimenettelyn kriteereissä ja toteutuksessa tätä historiallista muutosta ei ole juurikaan huomioitu.

Teimme VTV:llä tarkastuksen, jossa kokosimme yhteen vuosien 2007–2023 muutoksia ja käytäntöjä kuntien arviointimenettelyssä. Meillä oli kuitenkin käytössä tietoa vain niiltä vuosilta, jolloin hyvinvointialueiden perustaminen ei vielä vaikuttanut kuntien talouteen, joten nykytilanteeseen liittyviä haasteita emme voineet käsitellä.

Vuosien 2007–2023 aikana kuntien arviointimenettely on muuttunut velvoittavammaksi. Arviointimenettelyn kriteerit ovat laajentuneet koskemaan myös kuntakonsernin tilinpäätöstä. Valtiovarainministeriön toimivalta kriteerit täyttävissä kunnissa on kasvanut siten, että joissain tilanteissa arviointimenettelyn sijaan voidaan aloittaa suoraan kuntaliitosselvitys.

Valtioneuvosto voi myös päättää kuntaliitoksesta kuntien vastustuksesta huolimatta. Viimeisin muutos on, että arviointimenettelyssä olleet kunnat ovat velvollisia raportoimaan talouden tasapainottamissuunnitelman etenemisestä valtiovarainministeriölle.

Tarkastuksessamme suosittelimme, että valtiovarainministeriö raportoisi läpinäkyvästi kuntien arviointimenettelyyn liittyvistä päätöksistä ja huomioisi peruspalvelut aiempaa paremmin menettelyn aikana. Nämä suositukset ovat hyödyllisiä jatkossakin, ja suositukset pätevät myös hyvinvointialueiden vastaavassa menettelyssä.

Historiallisten muutosten jälkeen pitäisin tärkeänä, että kuntien arviointimenettelyn tavoitteita tarkasteltaisiin laajemmin. Tavoitteita olisi hyvä tarkastella osana valtion kuntiin kohdistamaa ohjausta huomioiden kuntien nykyinen tehtäväkenttä ja talous.

Sini Salmi
Kirjoittaja on Valtiontalouden tarkastusviraston ylitarkastaja

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*