Työ- ja elinkeinoministeriön ja Kuntaliiton valmistelemassa rahoitusmallissa yksinyrittäjä voi hakea 2 000 euron suuruista tukea toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntaliiton tekemän kyselyn mukaan kunnat ovat saaneet lähes 20 000 koronatukihakemusta yksinyrittäjiltä. Hakemuksista lähes kaksi kolmasosaa on käsitelty, ja käsitellyistä hakemuksista suurin osa on hyväksytty.

Kuntaliitto ja työ- ja elinkeinoministeriö laativat tukimallin huhtikuun alussa ja useimmat kunnat avasivat haun pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

Alun perin tukeen oli varattu 100 miljoonaa euroa. Kehysriihessä tehtyjen linjausten myötä tukipotti kasvoi 250 miljoonaan.

– Saatujen vastausten perusteella yksinyrittäjän tukeen varattu 250 miljoonan euron rahoitus ei ole vaarassa loppua kesken. Pääosa kunnista oli ottanut vastaan hakemuksia määrän, joka vastaa noin vajaata kolmannesta kunnan käytössä olevasta rahamäärästä, sanoo Kuntaliiton alueet ja yhdyskunnat -yksikön johtaja Jarkko Huovinen tiedotteessa.

Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta 2 000 euron suuruista kertakorvausta, joka on tarkoitettu yrittäjän yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuen tavoitteena on osaltaan turvata se, että yritys pystyy jatkamaan toimintaansa kannattavasti koronaviruksen aiheuttaman kriisin jälkeen.

Avustuksen myöntämisen ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 31.12.2019 jälkeen. Tuki on harkinnanvarainen. Tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä, eikä yritykselle, jolla on verovelkoja.

Avustuksen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.

Kuntaliiton 30.4.–5.5.2020 toteuttamaan kyselyyn vastasi 213 kuntaa. Vastausten mukaan tukihakemuksia oli tullut 19 468. Niistä 12 637 (64,9 %) oli käsitelty. Käsitellyistä hakemuksista 10 688 (84,6 %) oli hyväksytty ja 1 233 (9,8 %) oli hylätty. Joidenkin käsiteltyjen hakemusten kohdalla odotettiin vielä lisätietoja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*