Kuva: Liisa Takala
Karoliina Frank jätti kunnanjohtajan työt ja toimii nykyään muun muassa majoitusbisneksessä.- Jos vaikka luvattaisiin, että rakennusluvat tulevat neljän viikon sisällä, se olisi aitoa normien purkua, Frank sanoo kunnan toiminnan jouhevoittamisesta..

Yrittäjäksi ryhtynyt entinen Lopen kunnanjohtaja Karoliina Frank ehdottaa kuntien rakennuslupaprosessiin ohituskaistaa yrityksille ja työpaikoille.

– Yrityselämä menee joka viikko eteenpäin ja joka kuukausi odottelua maksaa, Frank sanoo.

Frankista tuli viime vuoden lopulla bussiyhtiö Vekka Liikenteen toimitusjohtaja. Samaan aikaan hän ryhtyi kunnostamaan puolisonsa Tapio Vekan kanssa Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevaa vanhaa puutaloa bed & breakfast -paikaksi.

Bussiyhtiön arkipäivässä ja majatalon työmaalla kuntabyrokratia on konkretisoitunut. Kaikilla kunnilla on lakipykälien lisäksi omat sääntönsä muun muassa rakennusvalvonnassa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Frankin mukaan varsinainen soppa on syntynyt EU-lainsäädännön myötä tulleessa kilpailutuksessa. Tarjouspyyntöjä laadittaessa virkamiehet eivät tajua yritysten realiteetteja ja aikatauluja, eikä virkamies ymmärrä myöskään oman työnsä hintaa.

– Kilpailutus lähti elämään omaa elämäänsä ja koskee ihan kaikkea. Laatijat ovat tyytyväisiä, kun ollaan laadittu perusteellinen tarjouspyyntö, jossa on valtavasti kriteereitä. Sitten saadaan 150-sivuisia tarjouksia, joita luetaan tuskaisina.

Frank korostaa, että kunnat ja kaupungit voisivat halutessaan olla erittäin sallivia ja joustavia.

– Toritapahtumiin voisi nykyisen lain nojalla hakea pop up -tyyppisiä yrittäjiä kolmen päivän varoitusajalla ja kuntien tilat voisi avata kesällä vaikka juhlatiloiksi, jotka kunta anoo anniskelupaikoiksi ja joissa anniskeluoikeus olisi yrittäjällä. Kunnat ja kaupungit voivat päättää näistä asioista vapaasti, tapauskohtaisesti.

TEKSTI: MARJA LAMMI

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*