Päijät-Hämeen keskussairaalan pääsisäänkäynti
Päijät-Hämeen keskussairaala Lahdessa on Suomen toiseksi suurin keskussairaala. Siellä asioi vuodessa noin 120 000 ihmistä. Kuva: Johanna Järvelä / Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Kiistat rahasta hiertävät kuntien ja hyvinvointialueiden välejä eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomessa kunnat eivät halua maksaa sairaanhoitopiiriltä hyvinvointialueelle siirtynyttä 24 miljoonan euron alijäämää.

Päijät-Hämeessä kunnat ovat puolestaan ilmoittaneet, että ne eivät maksa hyvinvointialueelle takautuvasta palkkaharmonisaatiosta aiheutuvia kuluja. Se tietää 20 miljoonan euron lovea Päijät-Hämeen hyvinvointialueen budjettiin vuodessa.

–Tilanne on kestämätön. Sama ongelma on muillakin integroiduilla alueilla, kuten Pohjois-Karjalassa. Edelläkävijyydestä rangaistaan, koska muualla maassa palkkaharmonisaatio tapahtuu valtion rahoilla, sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointialueen talousjohtaja Antti Niemi.

Valtiovarainministeriö julkaisi tiistaina hyvinvointialueiden ennakolliset rahoituslaskelmat ensi vuodelle. Rahoitus kasvaa kuluvaan vuoteen verrattuna noin 1,2 miljardia ja on valtakunnan tasolla yhteensä noin 23,4 miljardia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Päijät-Hämeen hyvinvointialueella kuluvan vuoden budjetti on noin 12 miljoonaa euroa pakkasella eikä ensi vuosikaan näytä helpolta.

–Siirtymätasaus leikkaa rahoitusta ikävästi Päijät-Hämeen kohdalla. Tarveperusteinen rahoitus ensi vuodelle on 950 miljoonaa ja siirtymätasaus leikkaa siitä 54 miljoonaa.

Siirtymätasauksella tarkoitetaan laskennallisen rahoituksen ja siirtyvien kustannusten välistä erotusta vuoden 2022 tasossa. Hyvinvointialuekohtaiset rahoituslaskelmat päivittyvät vielä vuoden aikana, ja ministeriö julkaisee loppuvuodesta lopulliset laskelmat ensi vuodelle. 

Päättäjät mukaan talousarviotyöhön

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ensi vuoden talousarviotyö on täydessä käynnissä. Toimialat tekevät parhaillaan talousarvioon omia muutosesityksiään, minkä jälkeen se etenee aluehallitukseen ja aluevaltuuston seminaariin.

–Toimintakenttä on haastava, koska väestö ikääntyy, koronavuosina kertyi hoitovelkaa ja hyvinvointialueiden rahoitukseen kohdistuu paineita. Joudumme tekemään vaikeita poliittisia päätöksiä, sanoo Päijät-Hämeen aluehallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen.

Demokratia ja osallisuus näkyvät tänä vuonna vahvasti Päijät-Hämeen hyvinvointialueen talousarvion laadinnassa. Hyvinvointialueen kaikki toimi- ja vaikuttamistoimielimet pääsevät valmistelemaan talousarvioesitystä yhdessä viranhaltijoiden kanssa.

–Päijät-Hämeessä on jo tehty voimakkaat talouden sopeuttamistoimet ja mahdollisuudet karsia ovat vähäiset. Jos päättäjät sitoutetaan hyvin talousarvioprosessiin, he ymmärtävät paremmin raamitalouden logiikan.

Järjestöneuvottelukunta, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja nuorisovaltuusto käsittelevät talousarviota toukokuun kokouksissaan. Asiakas- ja osallisuuslautakunta ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta perehtyvät aiheeseen kesäkuussa, turvallisuuden ja varautumisen lautakunta marraskuussa.

–Uusi hyvinvointialueen malli painottaa entistä enemmän demokraattista valmistelua. Siksi vaikuttamistoimielintenkin huomiointi talousarviota laadittaessa on perusteltua, Niemi sanoo.

Päijät-Hämeen aluehallitus käsittelee talousarvion viimeisimmän version marraskuussa. Aluevaltuusto päättää talousarvion hyväksymisestä 18. joulukuuta.

Avoimuutta talousraportointiin

Avoimen tiedonsaannin varmistamiseksi Päijät-Hämeen hyvinvointialue jakaa jatkossa tuoreimmat talousraportit ja tiedot toimintaympäristöstään verkkosivuillaan.

Talousjohtaja Antti Niemen mukaan uusi, selkeä ja helppokäyttöinen raportointi palvelee alueen asukkaita ja tukee hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiä niiden toiminnassa. 

Raportti koostuu toistaiseksi kahdesta osa-alueesta. Toimintaympäristöä kuvaavaan osioon on kerätty tietoa julkisista tietolähteistä. Esimerkiksi Päijät-Hämeen väestörakennetta ja -ennustetta voi tarkastella tätä kautta.

Hyvinvointialueen taloutta ja toimintaa valottava osio sisältää tietoja talouden toteumasta, henkilöstörakenteesta ja toimialojen toiminnan toteutumaa kuvaavista mittareista.   

Myöhemmin Päijät-Hämeen hyvinvointialueen verkkosivuilla julkaistaan vielä kolmas osio, joka tulee sisältämään tietoja tuotetuista palveluista ja niiden kustannuksista kunnittain ja hyvinvointialueen tasolla.

Tiedot raporteille päivittyvät joka kuukausi jälkikäteen siten, että esimerkiksi maaliskuuta koskevat tiedot tulevat saataville huhtikuun lopulla. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*