Tämä puheenjohtajan nuija on tehty iloisen päätöksenteon tueksi – Kunnista saadun palautteen perusteella lahjalle on ollut tilausta
Maaseudun sivistysliiton kiitoslahja, puheenjohtajan nuija, on veistotaiteilija Juha Käkelän veistämä ja taiteilija Paula Huhtasen maalaama. (Kuva: Design Spot)
Nyt joka kunnassa on värikäs puheenjohtajan nuija, jonka lähettäneellä Maaseudun sivistysliitolla on ollut pilkettä silmäkulmassa teemavuotensa lahjoitusta paketoidessaan.
Aikuiskoulutus- ja kulttuurijärjestön kehittämispäällikkö Virpi Harilahti-Juola kertoo iloiseen päätöksentekoon kannustavien nuijien saaneen jopa innostuneen vastaanoton kunnissa.
– Jo itse nuijassa on jotain, mikä tuo iloa. Puheenjohtajan nuijat ovat näkyneet muiden muassa hyvin somessa ja kunnista on kerrottu minkälaisissa kokouksissa tai asioissa sitä on käytetty, Harilahti-Juola tietää.
Ja iloa päätöksentekoon tarvitaankin, Harilahti-Juola vahvistaa.
– Haluamme tuoda esiin, kuinka sitoutuneita päätöksentekijät ovat tehtävissään.
Päätöksenteko kunnissa ei välttämättä näyttäydy esimerkiksi lehtien lukijoille yleensä niin positiivisena, kun palstatilat täyttyvät vaikkapa päättäjien välisistä kiistoista.
– Suurin osa päätöksentekijöistä on hyvin käyttäytyviä ja toisiaan kunnioittavia, Harilahti-Juola painottaa.
Lisää tilaa rauhalliselle keskustelulle
Maaseudun sivistysliiton ajatuspajan teettämästä kyselytutkimuksesta selvisi vuonna 2020, että päätöksentekoon kaivataan uutta otetta, Harilahti-Juola kertoo.
– Tulosten perusteella pelko epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutumisesta oli suurin syy, minkä takia nuoret ja naiset eivät halua osallistua yhteisten asioiden hoitoon.
– Haluamme tuoda esille ajatusta siitä, on oltava tilaa ja aikaa rauhalliselle keskustelulle.
Liiton kehittämispäällikkö miettii tässä ajassa olevan jotain, joka saa toiset varomaan oman kantansa esittämistä, kun samalla voi tuntua, että olisi osattava olla nopeasti ja vahvasti jotain mieltä.
– Kärkkäät mielipiteet näkyvät ja kuuluvat, Harilahti-Juola pohtii nykyajasta.
Iloisen päätöksenteon teemavuosi sai alkunsa juuri tästä edellä mainitusta liiton omasta tutkimuksesta, jossa havaittiin, että nykyinen päätöksentekokulttuuri ei houkuttele nuoria eikä uusia toimijoita mukaan.
Pelinrakentaja ei kaihda vaikeaa aihetta
Liitto lähetti puheenjohtajan nuijat kuntiin alkuvuoden aikana. Kunnista on annettu myös viestejä siitä, mikä tekee päätöksentekijästä positiivista energiaa jakavan, Harilahti-Juola jatkaa.
– Iloa antaviksi on koettu sellaiset päätöksentekijät, jotka ovat kaikille ystävällisiä ja haluavat tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen, eivätkä kaihda vaikeita aiheita.
– Iloisen päätöksenteon 2022 teemavuosi on ratkaisumme muuttaa päätöksentekokulttuuria takaisin rakentavaan, ihmisyyttä arvostavaan, ymmärtävään ja vastuullisempaan suuntaan, Virpi Harilahti-Juola summaa.