Tampere on paistatellut suosikkimuuttokohteena jo useamman vuoden. (Kuva: Tampereen kaupunki / Susanna Lyly)

Jos suomalaiset saisivat valita vapaasti muuttopaikkakuntansa, halutuin kohde olisi Tampere.

Helsinki jää LähiTapiolan teettämässä kyselyssä hieman Tampereen jälkeen. 15 prosenttia kyselyyn vastanneista olisi tilaisuuden tullen valmis muuttamaan Tampereelle ja 14 prosenttia valitsisi Helsingin. Helsingin vetovoima on hieman kasvanut edellisestä kyselystä, mutta jää yhä Tampereesta.

Helsinki on nuorten mieleen. Alle 25-vuotiaista vastaajista lähes joka neljäs muuttaisi mieluiten Helsinkiin. Yli 75-vuotiaista vastaajista vain noin joka kymmenes valitsisi asuinpaikakseen Helsingin. Tampere houkuttelee eniten kyselyn 45–54 -vuotiaita.

-Tampere on paistatellut suosikkimuuttokohteena jo useamman vuoden. Kotimaassa viime vuonna toteutuneista muutoista kuitenkin vain kuusi prosenttia kohdistui Tampereelle, joten Tampere-fanitus on kolminkertaista arjen käytännön päätöksiin nähden, LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo yhtiön tiedotteessa.

MainosSuomen suurista kaupungeista kolmanneksi halutuin muuttokohde on Turku. Kyselyn vastaajista kuusi prosenttia haluaisi muuttaa Turkuun. Turku on nyt selvästi houkuttelevampi kuin esimerkiksi Espoo, Oulu tai Jyväskylä.

Maaseutumaiseen pienempään kuntaan haluaisi 12 prosenttia vastanneista. Seitsemälle prosentille vastaajista halutuin asuinpaikka on jokin pienempi kaupunki ja neljän prosentin valinta on avoin maaseutu.

Korona-aikana puhuttiin paljon suomalaisten muuttohaluista etätöihin maaseudulle. Sittemmin pääkaupunkiseudun vetovoima muuttokohteena on jälleen kääntynyt kasvuun. Pääkaupunkiseutu oli kuntien välisen nettomuuton häviäjä parin vuoden ajan, mutta on viimeisimmän vuoden aikana jälleen noussut voittajaksi.

-Muualla kuin kahdessakymmenessä suurimmassa kaupungissa asuu Suomen väestöstä 46 prosenttia, mutta sille alueelle haluaisi kyselymme perusteella mieluiten muuttaa vain 27 prosenttia suomalaisista. Maaseutumaiset kunnat ovat jatkuvasti kuntien välisen nettomuuton ja luonnollisen väestönkasvun niin raskaita häviäjiä, että nettomaahanmuuttokaan ei niitä pelasta. Näkymät ovat heikot sekä kuntatalouden että asuntokysynnän kannalta, LähiTapiolan Nummiaro sanoo.

LähiTapiolan teettämän kyselyn toteutti Kantar Public. Kyselyyn vastanneita oli 2129.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*