Timo P. Nieminen (kok.) on ainakin kahden ennätyksen mies: Tampereen pitkäaikaisin kaupunginvaltuutettu ja ensimmäinen pormestari. Kaiken lisäksi hän on tullut Tampereelle Turusta.
 
Nieminen on lopettelemassa pormestariuraansa. Hän ei asettunut enää ehdolle myöskään valtuustoon.
 
Tämä on hänestä sopiva aika lopettaa.
 
– Jo iänkin puolesta, vuonna 1944 syntynyt Nieminen sanoo.
 
– Jatkoakin pohdin, kun vuosi sitten minulta sitä pyydettiin. Ajattelin kuitenkin, että on hyvä tehdä jotain muuta. Parempi jättää virkaura eikä mennä rivivaltuutetuksi synnyttämään mahdollisia ristiriitoja, kuten entisille johtajille voi sattua. On fiksumpaa antaa nykypolven tehdä omat päätöksensä.
 
Nuorille hän suosittelee lähtemistä kunnallispolitiikkaan. Hän uumoilee, että nuorista vaikuttajista voi tulla pulaa, sillä poliittiset nuorisojärjestöt eivät saa enää sytytettyä joukkoja entiseen malliin. Moni myös kavahtaa joutumista arvostelun kohteeksi. Nieminen sanoo, että se kuuluu toimenkuvaan, sitä ei kannata hätkähtää.
 
Viiden vuoden  iso harjoitus
 
Niemisen aikana Tampere on käynyt läpi perusteellisen hallintomyllerryksen. Kun pormestari- ja tilaaja-tuottajamallit otettiin käyttöön vuonna 2007, kyseessä oli maan suurin kunnan tekemä uudistus sotien jälkeen.
 
Organisaatiouudistus on ollut niin mittava, että lainsäädäntökään ei aina ole pysynyt perässä.
 
Kaikki ei ole sujunut ongelmitta. Etenkin tilaaja-tuottaja -mallin soveltamisessa on yhä töitä. Järjestelmän vakiintumisen arveltiinkin vievän neljästä viiteen vuotta.
 
Niemisen mukaan saldo on kuitenkin niin positiivinen, että hän suosittelee uudistuslinjaa muillekin kunnille.
 
– Siihen kuuluu kuntien roolin vahvistaminen palvelujen järjestäjänä, mikä tarkoittaa laajentuvaa monituottajamallia. Se tuo tehokkuutta ja vaihtoehtoja palvelujen järjestämiseen.
 
Pormestareihin on Tampereella totuttu
 
Nieminen kannattaa poliittisen johtamisen vahvistamista. Yhtenä keinona olisi pormestarin valinta suoralla kansanvaalilla.
 
Tampere siirtyi ensimmäisenä Suomessa pormestarimalliin.
– Hallintoa haluttiin kehittää tehokkaammaksi ja avoimemmaksi. Vanhaa virastomallia oli vaikea parantaa pienillä korjauksilla.
 
Nieminen kuvaa ensimmäistä kaksivuotista kauttaan mallin sisäänajoksi. Siihen kuului myös jännitteitä, kun vanha aseveliakseli hajosi.
 
– Toinen kausi on ollut seesteisempää, kun tilaaja-tuottaja -mallikin on vakiintunut, ja kaikki apulaispormestarit edustavat samaa koalitiota. Opposition kanssa on tehty valtuustosopimus, joten suurissa asioissa vallitsee yksituumaisuus.

(KL)

Juttu Timo P. Niemisestä on kokonaisuudessaan luettavissa Kuntalehdessä 14/2012.

 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*