Voittajan julkisti Suomen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) maanantaina Kööpenhaminassa.

– Pohjoismaat panostavat vihreään kasvuun, ja meistä voi tulla alan ykkösmaita. Vihreä kasvu luo työpaikkoja, vaikuttaa myönteisesti ympäristöön ja tarjoaa upeita kilpailumahdollisuuksia globaalilla pelikentällä. Pohjoismainen energiakunta 2011 edistää osaltaan tätä työtä, ja haluan onnitella Albertslundia sen panostuksesta, Katainen korosti palkinnonjakotilaisuudessa.

Albertslundin voittajahankkeessa on tehty energiaremontteja kunnan vanhoihin elementtitaloihin, jotka on rakennettu 1960–1970-luvuilla. Hankkeen tavoitteena on kehittää ja esitellä suurimittaisia ja standardisoituja energiaratkaisuja elementtirakennuksiin.

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, EU-komission Marie Donnelly perusteli valintaa sillä, että hanke keskittyy päivänpolttavaan globaaliin kysymykseen eli vanhojen asuntojen energiatehokkuuden parantamiseen. Lisäksi hankkeessa piilee suuria mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen ja vihreään kasvuun, koska kunta, taloyhtiöt ja yksityiset yritykset tekevät siinä hedelmällistä yhteistyötä.

Palkinnonjakotilaisuudessa jaettiin tunnustukset myös kahdelle muulle kunnalle. Kakkoseksi tuli Norjan Drammen, jonka matalaenergiakoulu pelaa yhteen ympärillä olevien kunnallisten rakennusten energiahuollon kanssa. Ruotsin Lidköping sai kunniamaininnan jätteiden hyötykäytöstä. Lidköpingin jätteistä tehdään nestemäistä polttoainetta ja biokaasua, joita voidaan käyttää moniin energiatarkoituksiin.

Pohjoismainen energiakunta 2011 -kilpailulla tuetaan ja edistetään uusiutuvan energian käyttöä, vihreää kasvua ja energiaan liittyvää ilmastotyötä Pohjoismaissa, ja se on tarkoitettu erityisesti kunnille, jotka ovat panostaneet innovatiivisten energiahankkeiden toteuttamiseen. Kilpailu oli avoin Pohjoismaiden kaikille kunnille.

Pohjoismainen energiakunta 2011 -kilpailulla on oma sivusto, jossa esitellään kaikkien 14 ehdolla olleen kunnan hankkeet.

(KL)

Pohjoismainen energiakunta 2011 -sivusto

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*