Molemmat uudet kriisikunnat ovat pieniä. Varsinais-Suomessa sijaitsevalla Tarvasjoella on hieman alle 2 000 asukasta, kun taas Pohjois-Pohjanmaan Vihannissa on reilut 3 000 asukasta.

 

– Tämä on ehdottoman myönteinen uutinen, kun kuntia on vain kaksi. Näistä toista osasimme aavistellakin, kertoo Kunta-Tv:n haastattelema ylitarkastaja Markku Mölläri valtiovarainministeriön kuntatalousosastolta.

 

Kriisikunnan määrittelyn täyttää lisäksi neljä kuntaa – Lavia, Utsjoki, Hanko ja Kesälahti – mutta ne ovat jo aiemmin olleet arviointimenettelyssä.

 

Kunta putoaa kriisikuntien joukkoon, jos sen kahden viimeisen tilipäätöksen perusteella lasketut talouden tunnusluvut jäävät riittävän heikoiksi. Sen jälkeen kuntaan asetetaan arviointiryhmä, joka tekee esityksiä kunnan taloustilanteen parantamiseksi. Päätösvalta toimista säilyy silti kunnanvaltuustolla.

 

Vihannin tilanne Pohjois-Pohjanmaalla ei ole ainutlaatuinen, sillä samalta seudulta Oulainen ja Ylivieska ovat olleet jo aiemmin arviointimenettelyssä. Sen sijaan Salon suuren kuntaliitoksen ulkopuolelle jäänyt Tarvasjoki on listalla uusi tuttavuus.

 

(KL)

 

Kunta-Tv:n juttu aiheesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä