Täyttääkö Kotiniemen valtuustoaloite 10 vuotta? - aloitteisiin reagoinnin hitaus pohdituttaa Kotkassa
Kotkassa valtuustoaloitteita jäi takavuosina roikkumaan ilman vastausta. Tänä vuonna vastauksia on tippunut tasaiseen tahtiin, kun sumaa on purettu. (Kuva: Ville Miettinen)
– Kyllä se varmaan ehtii 10 vuotta täyttää, ennen kuin siihen vastataan, tuumailee kotkalainen konkaripolitiikko Topias Kotiniemi, kok., valtuustoaloitteensa kohtaloa.
Kotiniemi esitti 17.8.2009 jätetyssä valtuustoaloitteessaan sähköisen henkilökortin ja kaupunkikortin käyttöönottoa Kotkassa. Vielä ei vastausta ole aloitteeseen kuulunut.
Toisaalta vielä vanhempikin valtuustoaloite pyörii Kotkan byrokratian rattaissa ilman vastausta. Perussuomalaisten valtuustoryhmä jätti toukokuussa 2009 valtuustoaloitteen pormestari-mallista, mutta vastausta tähänkään ei ole kuulunut. Sen sijaan kolmanteen vuodelta 2009 periytyneeseen valtuustoaloitteeseen on tänä vuonna vastaus annettu.
– Nykyisen kansliapäällikön aikana on vastauksia aloitteisiin ruvennut tulemaan. Aiemmin ne vain olivat jonkun laatikossa, eivätkä kiinnostaneet ketään. Tai sitten annettiin pikaisesti tyrmäävä vastaus ja vuoden päästä sama asia tuli esiin virkamiesten taholta nostettuna, Kotiniemi kritisoi.
Valtuustoaloitteella voi vaikuttaa
Parhaimmillaan valtuustoaloite on yksittäiselle valtuutetulle keino nostaa kuntalaisten tärkeäksi kokemia asioita esiin virallista väylää myöten. Homma kuitenkin vesittyy, jos aloitteet hautautuvat vuosikausiksi jonnekin.
– Aiemmin minäkin tein enempi aloitteita, mutta se on jäänyt. Tietenkin sillä sitä julkisuutta saisi ja kuntalaiset ajattelisivat, että kyllä ne jotain yrittää, Topias Kotiniemi pohtii.
Vuodenvaihteessa 2016-2017 Kotkan kaupunkiorganisaatiolla oli vastaus antamatta kaikkiaan 62 valtuustoaloitteeseen, joista 24 oli jätetty vuonna 2014 tai sitä ennemmin. Tämän vuoden aikana vastausrästit ovat pienentyneet merkittävästi, sillä vastauksia on saatu yhteensä 29. Viime vuonna valtuustoaloitteita Kotkassa jätettiin kaikkiaan 29.
– Meidän valtuutetut ovat aktiivisia tekemään valtuustoaloitteita. Siellä on joukossa myös aloitteita, jotka ovat jotain toista kautta jo toteutuneet ja sen takia jääneet vastaamatta, kansliapäällikkö Marianna Ruonala kertoo.
Neljä vuotta vanhaan kiirehtimisaloitteeseen tuli vastaus
Maanantaina Kotkan kaupunginvaltuustossa saatiin vastaus perussuomalaisten tekemään valtuustoaloitteeseen, jolla kiirehdittiin valtuustoaloitteiden käsittelyä. Asiasta huolimatta kovin kiirettä ei tämänkään aloitteen käsittelyssä ole ollut, sillä valtuustoaloite kiirehtimisestä jätettiin jo vuonna 2013.
Vastauksessa nostettiin esiin malli, jossa valtuustoaloitteiden käsittelyn jäntevöittämiseksi ehdotetaan, että valtuustoaloitteen jättämistä miettivä valtuutettu olisi aloitteen johdosta ensin yhteydessä kansliapäällikköön. Tämä vuorostaan on yhteydessä asiaa koskevan tahon kanssa ja antaa sen jälkeen valtuutetulle mahdollisimman pian selvityksen, mihin toimenpiteisiin asian johdosta ryhdytään. Kaikki tämä tiskin alta, ilman valtuustoaloitteen jättämistä.
– Tämä esitetty malli ei poista valtuutetuilta sitä oikeutta, että heillä on mahdollisuus tehdä valtuustoaloite ilman mitään etukäteisyhteydenottoa. Monessa tapauksessa vastaus voisi löytyä kuitenkin tätä kautta, Ruonala arvioi.