Malmin lentokentän kiitotien alla on 39 kilometriä pitkä salaoja- ja viemäröintijärjestelmä, joka pitää entiselle suolle rakennetut kiitotiet kuivana. Lentokentän puolustajat ovat vedonneet mm. soiseen pohjaan alueen asuntorakentamista vastustaessaan. (Kuva: Ville Miettinen)

Malmin lentoaseman kokonaisvaltainen suojelu rakennusperintölailla ei ole mahdollista, katsoo Uudenmaan ELY-keskus. Malmin lentoasemaa puolustava järjestö Malmin lentoaseman ystävät ry on pitänyt lentoasematoiminnan jatkumista tärkeänä suojeltavana arvona ja esittänyt, että lentoasemakokonaisuus suojeltaisiin rakennusperintölain perustellaa.

ELYn mukaan kyseinen laki ei mahdollista käyttötarkoituksen suojelemista ja lakia sovelletaan vain, jos suojelua ei voi turvata maankäyttö- ja rakennuslailla.

ELYn mukaan Malmin lentoaseman kokonaisvaltainen suojelu on mahdollista vain asemakaavoituksen avulla.

”Malmin lentoasema on kiistatta kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä kulttuuriperintökohde sekä maailman mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus. ELY-keskuksen mukaan lentoaseman suojeluarviot voidaan tutkia ja turvata maankäyttö- ja rakennuslain säännöksin ja asemakaavoituksella”, ELY-keskuksen tiedotteessa sanotaan.

Valtio luopui Malmin lentokentästä vuonna 2016, ja Helsingin kaupunki suunnittelee alueelle asuntojen rakentamista yli 20 000 ihmiselle. Malmin lentokenttä oli yksi alueista, jonka maankäyttöön kohdistuneet valitukset Helsingin uudesta yleiskaavasta menevät korkeimman hallinto-oikeuden syyniin.

Uudessa yleiskaavassa alue on merkitty asuntovaltaiseksi alueeksi ja asemakaavoitus on käynnistynyt. Asemakaavan muutoksella lentoterminaali, lentokonehalli ja autotalli osoitetaan toimistokäyttöön ja suojellaan.

Malmin lentokenttä valmistui 1936. Sinne odotettiin vieraita vuoden 1940 olympialaisiin, jotka siirtyivät sodan takia. Ilmailutoiminta on jatkunut Finavian lähetmisen jälkeenkin. Terminaali on mm. toimisto- ja ravintolakäytössä.  (Kuva: Ville Miettinen)

ELY-keskus muistuttaa, että kaavoituksen lähtökohtana on, että valtakunnallisen rakennetun kulttuuriympäristön arvot ja tiivisiin kaupunkirakenne pystytään sovittamaan yhteen. Tämä on ELY-keskuksen mukaan mahdollista Malmin lentoaseman kohdalla.

Malmin lentoasemat ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen arvioi tiedotteessa, että Helsingin kaupungin julkisuudessa tähän asti esittämissä sunnitelmissa Malmin lentokentän suojelu ei toteudu ELYn lausunnon vaatimalla tavalla.

Lentokenttää aletaan puolustaa seuraavaksi alueelta löytyneisiin liito-oraviin vedoten, Hyvönen kertoo.

– Kaupungin pitää rauhoittaa tilanne näiden tutkimusten ajaksi ja varmistaa kentän lentotoiminta aluksi 5-10 vuodeksi. Eri esitysten ja valitusten käsittely tulee kestämään vuosia, jopa vuosikymmeniä, Hyvönen arvioi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*