Osa turvallisuuden kehittämistä on kuntalaisten resilienssin vahvistaminen, johon kunnat voivat itse vaikuttaa, sanovat Ville Leinonen ja Ari Korhonen Valiokunta-podcastissa. Kuva: Janne Aulavuori

Kuntien varautumisen terävöityminen ei alkanut Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022, vaan varautumista on tehostettu pitkin 2000-lukua erilaisten selkkausten myötä, sanoo Joensuun kaupungin valmius- ja turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen.

Paitsi sodan, myös muiden selkkausten, kuten kaasuputken ja datakaapeliputken vaurioituminen Itämeressä on merkinnyt huomion terästäytymistä. Viime aikoina kunnissa on kiinnitetty huomiota kriittisen infran turvaamiseen: vesi, sähkö kaukolämpö – ja toisaalta kiinteistöt, terveysasemat, tietoverkot. Kriiittinen infra on käytännössä se ympäristö, jossa kuntalaiset arkeaan elävät.

On näyttöä, että esimerkiksi sillat ja tiet ovat tiedustelun kohteena, Ari Korhonen sanoo.

-Varmin havainto tästä on viime vuonna julki tullut asia, että avoimiin rajapintoihin kohdistuu hakuja.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Iranista tulleet haut ovat kohdistuneet mm. Puolustusvoimien infrastruktuuriin ja muuhun julkiseen infrastruktuuriin.

-Kunnissakin on ollut erikoista liikehdintää. Pyritään alueille, joihin ei ole lupaa tulla, ja pyritään valokuvaamaan asioita.

Yksi turvallisuuteen vaikuttava tekijä on alueen elinvoima, joka Itä-Suomessakin on ajankohtainen haaste. Lokakuun

-Elinvoima tuo hyvinvointia. Jos alueella on hyvinvointia, siellä luultavasti on vähän turvallisuuspoikkeamia, Ville Leinonen sanoo.

Hän näkee Nato-jäsenyyden lisäävän turvallisuutta itärajalla niin, että investoijien kannattaisi kiinnostua myös Itä-Suomesta.

-Tämä on mielenkiintoinen vaihe. [Pääministeri Petteri] Orpon hallitusohjelmassa ei ole konkreettisia kirjauksia aivan itäisimmän Suomen osalta. Jään itse mielenkiinnolla odottamaan, tullaanko tätä hyödyntämään tätä muuttunutta turvallisuustilannetta, siis tätä suurempaa turvaa jota Nato-jäsenyyden myötä on haluttu, muuttaako se myös investointeja aivan itärajan suuntaan.

-Se, että ollaan lähellä Venäjän rajaa ja nyt ollaan Nato-jäsen, pitäisi lisätä turvallisuuden tunnetta eikä vähentää sitä.

Lue myös:

Kuuntele Valiokunta Spotifyssa, SoundCloudissa, iTunesissa, Suplassa!

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*