Älypuhelimen ruutu lähikuvassa
Uudessa sovelluksessa kuntalaiset voivat tilata esimerkiksi kaupungin korona-tiedotteet puhelimeensa push-ilmoituksena. Kuva: Pixabay

Iisalmen kaupunki lanseeraa mobiilisovelluksen, jolla kuntalaisia halutaan osallistaa kuntapäätöksentekoon. Uusi NÄPPI by Iisalmi -sovellus sisältää muun muassa palvelujen kehittämiseen liittyviä kyselyjä, kuntapäätöksentekoon aktivointia ja tietoa kunnan tapahtumista.

Yksi sovelluksen tarjoamista matalan kynnyksen keinoista osallisuuden parantamiseksi ovat kohdennetut pikakyselyt. Ensimmäisessä julkaistussa kyselyssä kuntalaisia on pyydetty ehdottamaan kulttuurielämyksiä tai -esityksiä, joita kaupunki voisi suoratoistaa kotioloissa koettavaksi.

Iisalmen kaupungin kirjasto- ja kulttuuripäällikkö Sanna Marin kertoo, että kulttuurin etäpalveluilla ja niiden suunnitteluun osallistamalla kuntalaisia halutaan tukea henkisesti poikkeustilanteessa.

– Ensimmäinen konsertti oli eilen illalla. Haimme viihteellistä ja kevyttä ohjelmistoa, jolla saadaan ihmisten ajatukset hetkeksi pois koronasta.

Tavoitteessa onnistuttiin, sillä konsertin jälkeen sosiaaliseen mediaan Marinin mukaan tulvi kiittävää palautetta kuntalaisilta.

Etäpalvelut osoittautuneet arvokkaiksi

Kuntien digipalvelut ovat osoittautuneet arvokkaiksi poikkeustilanteessa. Iisalmessa sovelluksen lanseerausta joudutettiin alkuperäisestä suunnitelmasta koronaviruksen myötä.

Tapahtumien suoratoistoon tarvittava tekniikka kunnassa oli olemassa jo entuudestaan, sillä Iisalmen kulttuurikeskukselta on aiemmin striimattu kaupunginvaltuuston kokouksia.

Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen aikana Iisalmessa suoratoistetaan myös esimerkiksi liikuntapalvelujen järjestämää liikunnanohjausta. Kunnassa on jo Marinin mukaan pohdittu mahdollisuutta pyrkiä suoratoistoaikatauluissa viikko-ohjelmaan.

– Se voisi auttaa ihmisten henkistä jaksamista. Kun tekeminen kotona on rajallista, olisi jotain mikä poikkaisee arjen.

NÄPPI-kuntalaissovellus on kehitetty yhteistyössä Varkauden kanssa osana Kohti eKuntaa -digitalisointihanketta. Mobiilisovellus on ladattavissa sovelluskaupoista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä