Jos tekoäly nähdään kunnassa vain tietohallinnon tehtävänä, eikä viestinnän merkitystä ymmärretä koko johtoryhmän asiana, siitä voi aiheutua isoja haasteita, huomauttaa Jukka Saksi. Kuva: Pixabay

Turvallisuusuhat edellyttävät kunnilta uudenlaista lähestymistapaa viestintään, viestintäkonsultti ja kauppatieteiden tohtori Jukka Saksi huomauttaa.

– Ne, jotka ymmärtävät viestinnän ja tekoälymurroksen sekä työn tekemisen murroksen yhteyden, ovat valmiita luomaan itsestään viestintä-älykkäitä organisaatioita. Niissä ollaan jatkuvasti hereillä toimintaympäristön muutoksista ja kehitetään viestintätapoja, samalla luoden kuvaa avoimuudesta ja pitäen kiinni turvallisuudesta.

Venäjän mahdolliset häirintätoimet on pidettävä mielessä, hän lisää. Tässä yhteydessä Saksi viittaa Iltalehden tekemään selvitykseen, jonka mukaan kuntien nettisivuilta löytyi turvallisuuteen liittyviä ja arkaluontoisia tietoja.

Tietoja, joita Venäjä voisi käyttää hyväkseen, Saksi lisää.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on, että viestinnän linjaukset ovat selkeitä ja ymmärrettyjä kaikilla organisaation tasoilla.

Roolinsa on tiedettävä

Saksi on havainnut, että on organisaatioita, jotka käsittelevät toimintaympäristön muutoksia vanhanaikaisesti.

– Niissä tekoäly nähdään vain tietohallinnon tehtävänä, eikä viestinnän merkitystä ymmärretä koko johtoryhmän asiana. Viestinnästä vastaava henkilö ei ole mukana kokonaisvaltaisessa päätöksenteossa ja viestintä nähdään pakollisena tukitoimintona.

Edellä kuvailluin tavoin toimivat organisaatiot voivat kohdata merkittäviä turvallisuus- ja maineongelmia.

– Jotka johtavat myös taloudellisiin ongelmiin, Saksi lisää.

– Yhteistyö koko organisaation tasolla on tärkeää, jotta kaikki työntekijät ymmärtävät roolinsa suhteessa siihen, mistä asioista voidaan viestiä avoimesti ja mistä ei.

Avointa keskustelua

Saksi suosittelee, että kunnan johtoryhmä luo yhteisen käsityksen muuttuvasta toimintaympäristöstä ja pitää siihen liittyvää ja jatkuvaa dialogia yllä luottamustahojen kanssa.

Kollegiaalinen tietojen ja ideoiden vaihtaminen on tärkeää.

– Kollegiaalisia luottamussuhteita kannattaa vaalia.

Saksi on nähnyt tästä hyviä esimerkkejä kuntien kesken.

– Siellä keskustellaan avoimesti siitä, mikä muuttuu ja millä toimenpiteillä missäkin kunnassa on muutokseen varauduttu ja reagoitu.

Jukka Saksi on valmentanut kymmenen vuoden ajan kuntajohtoa viestintään, arvoihin ja viime aikoina myös tekoälyyn liittyen.

Hän korostaa Venäjän aiheuttamien turvallisuusuhkien vakavuutta.

– Pyörää ei jokaisen tarvitse keksiä erikseen, vaan hyödyntää jo saatuja kokemuksia ja tietoa kustannusten säästämiseksi ja riskien minimoimiseksi. Keskinäinen luottamus on maamme vahvuus.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*