Kaikki kunnat ovat tekoälymuutoksen keskellä ja asioiden hallintaa helpottaa muutoksen aikana, jos tietää esimerkiksi, miten tekoäly konkreettisesti voi vaikuttaa työhön. Kuva: Pixabay

Kuntajohtajien vaihtumisia on nähty viime vuosina paljon. Kauppatieteiden tohtori ja yrittäjä Jukka Saksi ennakoi johtajia vaihtuvan jatkossakin verrattain nopeaan tahtiin. Kuntakentän johtamisympäristö on nyt poikkeuksellisen haastava, viestintä- ja tekoälykouluttaja jatkaa.

– Kiireen tuntu ja jatkuva muutos korostuvat asioina, jotka kuormittavat erityisesti johtoa. Ne ovat tulleet esiin tekemissäni selvityksissä ja kuntajohdon koulutuksissa.

– Onkin tärkeää löytää tapoja, joiden avulla säästetään aikaa ja helpotetaan työkuormaa.

Saksin mukaan erityisen paljon aikaa ja energiaa kuluu sisäisiin kokouksiin, hankkeisiin, muutosviestintään ja erilaiseen raportointiin.

Lääkkeeksi Saksi suosittelee tuottavaa ja luovaakin tekoälyä ja korostaa, että sen tuoma kulttuurillinen muutos on merkittävä.

– Tekoäly siirtyy perinteiseltä tietohallinnolta yhä enemmän kunnan johtamisen ytimeen. Se edellyttää kaikilta kunnan johtoryhmän jäseniltä uudenlaista ajattelutapaa ja valmiutta hyödyntää tekoälyä päätöksenteossa ja strategiassa henkilökohtaisesti.

Haastaa uudistumaan

Jukka Saksin mukaan on tärkeää, että kunnanhallitukset huomioivat jatkossa johtajarekrytoinneissa kandidaattien kyvyn tunnistaa tekoälyn vaikutuksia työn muutokseen.

– Sekä sen, miten hyvin johtajat itse osaavat hyödyntää tekoälyä omassa roolissaan.

– Kaikki kunnat ovat tekoälymuutoksen edessä ja on tärkeää tunnistaa, että muutosmatkaa ei ole mahdollista johtaa onnistuneesti, ellei itse tiedä, miten tekoäly konkreettisesti muuttaa työn tekemistä.

Samalla muutos haastaa myös kunnanhallitusten puheenjohtajia uudistumaan.

– Vaatimukset luottamustahojen tehokkaasta ja laadukkaasta kokoustamisesta kasvavat aivan varmasti jo tämän vuoden aikana, jolloin myös puheenjohtajien on tärkeää hallita tekoälyn perusteet, jotta he eivät asetu päätöksenteon kehityksen jarruksi, Saksi muistuttaa.

Henkilöstön hyvinvointi kannattaa Saksin mielestä asettaa tekoälymuutoksessa etusijalle.

– Muutoksen keskiössä tulisi olla hyvinvointi, joka luo perustan monille muille tavoitteille. Tämä ei ainoastaan tue kuntaorganisaation sisäistä muutosta kohti tehokkaampaa ja osallistavampaa työympäristöä, vaan myös vahvistaa sen asemaa houkuttelevana työnantajana ja yhteistyökumppanina.

Saksi suositteleekin seuraamaan hyvinvoinnin muutosta säännöllisesti sitä mukaan, kun tekoälymuutos edistyy työyhteisössä.

– Jos hyvinvointi laskee muutoksen aikana, on jotain tehty väärin, koska tekoäly tarjoaa paljon mahdollisuuksia juuri ajan säästöön, työn laadun parantamiseen ja hallinnan tunteen vahvistamiseen.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä