Kainuuseen on luvattu lisää lunta viikonlopuksi, ja kunnat ovat valmiudessa ympäri vuorokauden. (Kuva: Loiste Sähköverkko Oy)

Tuhannet kotitaloudet ovat ilman sähköä Kainuun kunnissa, joissa tykkylumen voimalinjojen päälle painamien puiden aiheuttamien sähkökatkojen tuomat ongelmat ovat jatkuneet jo viikon.

Sähköyhtiö Loiste Sähköverkko Oy:n mukaan sähkökatkojen määrä nousi perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana 4 000-6000:een. Lauantaille luvattu lumisade kerryttää puiden painoa edelleen. Lauantaina alkuiltapäivästä sähköttä oli runsaat 5 000 kotitaloutta.

Yhtiön mukaan korjaustöissä on 100-140 asentajaa, 30 metsätyökonetta, kaivinkoneita, helikoptereita sekä Puolustusvoimien telakuorma-autoja.

Kainuun pelastuslaitoksen mukaan Kainuun alueen kunnissa on järjestetty vedenjakelupisteitä, varauduttu tilapäisen majoituksen järjestämiseen sekä mahdollistettu kuntalaisten peseytyminen, lämmittely ja matkapuhelimien lataaminen.

MainosKuhmon kaupunginjohtajana vastikään aloittanut Tytti Määttä päivitti tilannetta Twitterissä.

Kainuun Pelastuslaitos on tukenut kuntien johtokeskusten toimintaa erityisesti Ylä-Kainuun alueella. Pelastuslaitos on hankkinut viestikalustoa, varavoimakalustoa sekä puhtaan veden astioita kuntien toiminnan tueksi. Pelastuslaitoksen toiminnan painopiste on pelastustoiminnan johtamisessa, puhelinverkon toimivuuden varmistamisessa erityisesti hätäpuheluiden ja viranomaisverkon osalta sekä kuntien tukemisessa.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on varautunut sähkökatkoksiin. Ensihoidon ja kotihoidon henkilöstöä on lisätty ja viikonloppuna on varauduttu hälyttämään tarvittaessa lisää henkilökuntaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon tilanne on ollut rauhallinen.

Sähkökatkojen vuoksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin on hakeutunut yksittäisiä asiakkaita tai potilaita viime vuorokausien aikana Ristijärvellä ja Suomussalmella. Hätämajoituksen ja muonituksen järjestämiseen on varauduttu yhteistyössä kuntien ja eri viranomaisten kanssa.

Pelkästään Suomussalmen kunnassa sähköttömiä kotitalouksia perjantaina illalla ja edelleen lauantaina iltapäivällä oli yli 2 000. Kunta julkaisi verkkosivuillaan kriisiviestin, jossa kuntalaisille annettiin tiivistetysti toimintaohjeita ja jossa kerrottiin väliaikaismajoituksista, ruokahuollosta ja peseytymismahdollisuuksista.¨

Lauantaina ja sunnuntaina SPR:n vapaaehtoisryhmät kiertävät pahiten häiriöistä kärsivillä Suomussalmen kyläalueilla.

Valtion omistama erityistehtäväyhtiö Erillisverkot kertoi, että se turvaa viranomaisverkko Virven toimintaa varavoiman avulla ja siirtää lisää varavoimaa operoimansa Virve-verkon tukiasemille runsaan lumentulon alueille Kainuuseen.

Lisäksi Kainuussa on Erillisverkkojen asiantuntijoita antamassa verkkoasiantuntija-apua sekä tukemassa ja kouluttamassa pelastuslaitoksen henkilöstöä lisävaravoiman käyttöön.

Loiste Sähköverkko Oy:n häiriökartta näytti punaista lauantaina.

Aiheesta aiemmin:

Lumitulva toi poikkeustilan Kainuun kuntiin – terveysasemilta vettä, leipää ja lämpöä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*