Kuva: Janne Gröning
Tievalaistus antaa Keistiöön paljon iloa. Valot syttyvät pimeänä aikana kuudelta aamulla ja ne sammuvat illalla yhdeltätoista.

Turun saaristossa entisessä Iniön kunnassa sijaitsevaa Keistiön saarta kiertävä kylätie valaistaan tuulivoimalla. Tuulimyllystä riittää virtaa osittain kyläkoulunkin lämmitykseen.

Paraisiin nykyään kuuluva Keistiö on nimennyt itsensä ylpeästi ”Itsevalaistuksi saareksi”. Saaressa on paljon kesäasukkaita, mutta vakituisia asukkaita on vain kolmisenkymmentä. Keistiöön on tieyhteys lautalla. Saarta kiertää noin 2,7 kilometriä pitkä valaistu tie, jota saarelaiset kutsuvat Suomen suurimmaksi liikenneympyräksi.

Keistiön aktiivinen kylätoimikunta rakensi tielle sähkötolppavalaistuksen jo vuosia sitten kun kylä kuului vielä Iniöön. Kun kymmenen vuotta sitten liityttiin Paraisiin, tien valaistus haluttiin pitää kylän omissa käsissä. Samalla oli herännyt kiinnostus entistä vihreämpään energiaan.

– Kylätoimikunta päätti hankkia energiantuottajaksi tuulimyllyn. Samalla vaihdettiin 40 katulamppua pitkäikäisiin ja energiaa säästäviin LED-lamppuihin, kertoo kylävalaistuksen puuhamies Janne Gröning.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)TEKSTI: MARJA LAMMI

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä 12/2019.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*