Julkiset hankinnat tarjoavat valtavat mahdollisuudet edistää kiertotaloutta, Kimmo Tiilikainen sanoo. (Kuva: VNK/Lauri Heikkinen)

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kesk., patistaa julkista sektoria kiertotalouden edelläkävijäksi. Hän korosti erityisesti kaupunkien ja kuntien sekä yritysten roolia kiertotalouden toimijoina ja kokeilijoina puhuessaan Sitran kiertotaloutta käsittelevässä seminaarissa Brysselissä.

Suomessa valmistellaan parhaillaan innovatiivisten julkisten hankintojen osaamiskeskusta.  

– Julkiset hankinnat tarjoavat valtavat mahdollisuudet edistää kiertotaloutta, ja kiertotalouden mukaiset ratkaisut lisäävät julkisten hankintojen kestävyyttä, Tiilikainen sanoi.

Tiilikainen korosti, että kiertotalous edellyttää aivan uutta tapaa ajatella koko taloutta, resursseja, palveluja ja omistamista.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Jäte ei ole tulevaisuudessa kustannustekijä vaan resurssi, ja kiertotaloudessa materiaaleille luodaan lisäarvoa myös uudenlaisten palveluiden, kuten jakamistalouden kautta, Tiilikainen sanoi

Tiilikainen totesi, että kiertotalous tarjoaa valtavat liiketoimintamahdollisuudet.

Toimenpideohjelma tulossa

Kuntien toiminnassa Tiilikainen mainitsi esimerkkinä Smart & Clean -projektin, jossa pääkaupunkiseudun ja Lahden kaupungit, yritykset, tutkimuslaitokset sekä valtio yhdessä edistävät kiertotaloutta ja hillitsevät ilmastonmuutosta.

FISU (Finnish Sustainable Communities) -verkostossa kahdeksan kuntaa, Forssa, Ii, Jyväksylä, Kupio, Lahti, Lappeenranta, Turku ja Vaasa, tavoittelee hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä.

Hallitus valmistelee nyt kiertotalouden toimenpideohjelmaa yhdessä Sitran kanssa. Se on jatkoa Sitran johdolla viime vuonna valmistuneelle Suomen kiertotalouden tiekartalle, joka oli lajiaan maailman ensimmäinen. Toimenpideohjelma valmistuu syksyn aikana.

LUE MYÖS:

Kuntalehden 11/17 pääkirjoitus: Ilmastotyön avaimet kunnilla

Risto Isomäen kolumni Kuntalehdessä 11/17: Rakennusalan ympäristövallankumous

Ii juhlii ilmastotyön ”Euroopan mestaruutta” – ”Kova työ jatkuu”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*