HR:ssä tekoälyä hyödynnetään jo esimerkiksi perehdytyksessä, henkilöstösuunnittelussa ja rekrytoinnissa.

Kunnissa ja hyvinvointialueilla uskotaan, että tekoäly muuttaa lähivuosina työtehtäviä ja tekemisen tapoja. Asia käy ilmi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n helmi–maaliskuussa toteuttamasta tekoälykyselystä.

KT:n mukaan tällä hetkellä useimmissa kunta- ja hyvinvointialan työpaikoissa on menossa tekoälyn suhteen varovaisen kiinnostuksen vaihe. Tekoälyä hyödyntävät aktiivisimmin henkilöstöhallinto, markkinointi, viestintä ja hallinto. 

Myös edelläkävijöitä löytyy. Esimerkiksi Helsingin kaupungilla on tavoitteena, että vuoden 2024 aikana 2500 työntekijää olisi käynyt Microsoft 365 Copilot -koulutuksen.

Kunnat ja hyvinvointialueet hyödyntävät tekoälysovelluksia, kuten ChatGTP:tä ja Copilotia, tekstien tuottamiseen, käännöksiin, tiedonhakuun ja tiedon jäsentelyyn. Esimerkkeinä mainittiin puheiden ja uutiskirjeiden kirjoittaminen, tiedotteet, kuvitukset, rekrytointi-ilmoitukset sekä henkilöstökyselyt. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



HR:ssä tekoälyä hyödynnetään jo esimerkiksi perehdytyksessä, henkilöstösuunnittelussa, rekrytoinnissa, työsuhdeasioissa ja osaamisen johtamisessa. Näissä tehtävissä vastaajat uskovat, että tekoälyä voidaan hyödyntää tulevaisuudessa huomattavasti nykyistä enemmän.

– Jotta tekoälyn hyödyt saadaan käyttöön, on tärkeää, että organisaatio ja sen johto tukevat tekoälyn käyttöönottoa. Tukemisen muotoja ovat esimerkiksi tekoälyyn liittyvien koulutusten ja ohjelmistojen tarjoaminen, sekä riittävä työaika uusien työvälineiden käyttöönottoon, KT:n osaamisen ja koulutuksen asiantuntija Mertzi Bergman sanoo KT:n tiedotteessa.

Kyselyn vastauksista kävi ilmi, että tekoälyosaaminen tulisi liittää osaksi tutkintokoulutusta kaikilla tasoilla.

Osaamista tarvitaan tekoälyn käyttöön liittyvien riskien, etiikan sekä lähdekritiikin tunnistamiseen. Vastaajien mukaan olisi tärkeää tehdä valtakunnallinen suunnitelma ja ohjeistus tekoälyn sisällyttämiseksi koulutusjärjestelemään.

Kuntatasolla esimerkiksi Tampereen kaupunki lanseerasi vasta eettiset periaatteet tekoälyn käytölle.

KT:n kyselyyn vastasi 158 johtajaa tai henkilöstöhallinnon edustajaa 155:sta kunta- tai hyvinvointialan organisaatiosta. Joka kolmas käytti tekoälyä säännöllisesti omassa työssään, mutta runsaat 40 prosenttia vastaajista oli vasta tutustunut tekoälyyn. Joka neljännellä vastaajalla ei ollut vielä kokemusta sen käytöstä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*