Otsikoihin ovat nousseet IT-ala ja metsäteollisuus, mutta valtaosa vähennyksistä on tapahtunut kone- ja metallituoteteollisuudessa. Sieltä työpaikkoja on finanssikriisin kärjistymisen jälkeen hävinnyt 25 000.

Teollisuuden työpaikat ovat kaikkiaan vähentyneet noin 60 000:lla, mistä koko teknologiateollisuuden osuus on 40 000 työpaikkaa. Nokian toimialalta elektroniikka- ja sähköteollisuudesta on lähtenyt noin 10 000 työpaikkaa, kertoi pääekonomisti Jukka Palokangas.

Metsäteollisuudesta on vuodesta 2006 lähtien hävinnyt noin 12 000 työpaikkaa.

–Tilanne on metsäteollisuudessa erilainen kuin Nokialla. Teollisuus on sulkenut kannattamattomia tehtaita ja parantanut tuottavuutta. Tuotannon määrä ei juuri ole laskenut, koska toimintaa on tehostettu, kertoi työmarkkinajohtaja Jari Forss.

Rakennemuutos ei rajoitu vain teollisuuteen, sillä tuottavuutta nostetaan kaikilla toimialoilla. Jatkuvan uudistumisen seurauksena Suomen teollisuuden ja palveluiden tuotantorakenne on tänään aivan erilainen kuin 1970-luvulla.

Suomen rahoitusala kävi markkinoiden avaamisen jälkeen lävitse dramaattisen rakennemuutoksen, joka vei yli puolet pankkien suljetun talouden aikaisista työpaikoista. Pankeilla on nyt 24 000 työntekijää, kun heitä vuonna 1989 oli 53 000.

Varhaisia rakennemuutoksen uhreja olivat tekstiili- ja valmisvaateteollisuus sekä telakkateollisuus. Kun Suomi teollistui uudelleen laman jälkeen, kulutustavarateollisuus menetti runsaassa vuosikymmenessä 47 000 alhaisen tuottavuuden työpaikkaa.

(KL / STT / Heikki Karkkolainen)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*