Nuorten asiat olivat luonnollisesti esillä Studia-messujen vaalipaneelissa. Puolueiden edustajat vakuuttivat haluaan tarjota opiskeluhuoltopalvelut myös tulevaisuudessa kouluilla ja matalalla kynnyksellä. (Kuva: Ismo Henttonen/Messukeskus)

Vaalipaneeleja riittää lähiviikkoina. Nuorten ongelmat olivat esillä keskiviikkona Studia-messujen aluevaalipaneelissa. Etenkin terapiatakuun käyttöönoton suhteen paneeliin osallistuneet puolueet olivat puhtaasti samaa mieltä.

Pula osaavista ammattilaisista nimettiin hallituspuolueiden taholta tärkeimmäksi syyksi siihen, ettei terapiatakuuta ole vielä Suomessa käyttöön otettu, vaikka halua siihen on.

-Hallituksen ajatus on ollut, että kun tiukennetaan hoitotakuuta, niin me tiukennamme myös mielenterveyspalveluita koskevaa hoitotakuuta. Mutta suurin haaste on se, että meidän perusterveydenhuollossa on erittäin huonosti tarjolla mielenterveyspalveluita terveyskeskuksissa. Tämä on asia, joka meidän pitää muuttaa, jotta hoitotakuulainsäädäntö toimii myös mielenterveyspalveluiden suhteen, puheenjohtaja Li Andersson (vas.) korosti keskustelussa.

-Meidän puolueen tavoitteena on näillä tulevilla hyvinvointialueilla pitää jokaisessa terveyskeskuksessa olla myös mielenterveyspalveluja tarjolla. Kun ihmiset hakeutuvat hoitoon, niin he pystyvät saamaan sieltä omasta sote-keskuksesta apua myös mielenterveyteen liittyvissä asioissa, Andersson jatkoi.

Keskustaa vaalipaneelissa edustanut varapuheenjohtaja Petri Honkonen oli samoilla linjoilla.

-Keskusta kannattaa ehdottomasti terapiatakuuta, mutta monesti ongelmana on ollut se, ettei meillä ole riittävästi ammattilaisia, ei ole psykologeja ei ole terapeutteja. Nyt me on päätetty lisätä psykologien koulutusta ja psykologeja ruvetaan kouluttamaan esimerkiksi Oulun yliopistossa. Meille on tärkeää, että palveluja, myös mielenterveyspalveluja on tarjolla siellä, missä nuoret liikkuvat ja opiskelevat. Silloin palveluiden pariin hakeutuminen on helpompaa. Mielenterveysongelmat ovat terveysongelmia siinä missä muutkin ongelmat ja ne tarvitsevat apua ja hoitoa, Honkonen muistutti.

Lisää paukkuja mielenterveys- ja päihdetyöhön

Yksimielisiä puolueet olivat myös sen suhteen, että nuorille suunnattuja päihde- ja mielenterveyspalveluja tulee vahvistaa. Ja jälleen puolueiden vastauksissa puututtiin siihen, että resurssipula siellä ruohonjuuritasolla on suuri. Ammattilaisia ei tänä päivänä joka paikkaan riitä ja syrjäytymiseen ei päästä puuttumaan ajoissa.

-Palveluja täytyy lähteä vahvistamaan. Tässä on jälleen kyse osaamisesta, eli että meillä riittää tarpeeksi käsipareja siellä koulun arjessa. Perusterveydenhuollossa ei ole niitä asiantuntijoita ja me toivomme, että alan asiantuntijat myös päihdepuolelta menisivät suoraan kouluihin. Siellä lapset ja nuoret viettävät aikaansa ja siellä he ovat helposti tavoitettavissa. Tähän me tarvitsemme myös järjestöpuolta, joka tälläkin hetkellä tekee todella vaikuttavaa työtä Suomessa, RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wikström painotti.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen muistutti varhaisen puuttumisen merkityksestä.

-On erityisen tärkeää, että mahdollinen syrjäytymisen kierre, oli se sitten missä tahansa kohtaa ihmisen elämässä, saadaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa katkaistua. Nuorten kohdalla se on erityisen tärkeää, koska siinä vaiheessa on vielä koko elämä edessä.

-Yhteiskunta on polarisoitunut niin, että niillä nuorilla, joilla on ongelmia, on niitä paljon ja useita erilaisia. Silloin tarvitaan räätälöityjä ratkaisuja ja puuttumista todella varhaisessa vaiheessa, Valtonen pohdiskeli.

 Samoin opiskeluhuollon palvelujen pysyminen lähipalveluina koettiin Lukiolaisten liiton järjestämän paneelin osallistujien keskuudessa tärkeäksi asiaksi. Vastuu näiden palveluiden järjestämisestä on siirtymässä hyvinvointialueille.

-Palveluiden säilyttäminen kouluilla on ollut meidän keskeinen tavoite ja vaatimus. Jos palvelu on jossain kauempana, niin silloin ihmiset eivät saa apua ajoissa ja silloin pahimmillaan mielenterveysongelmat syvenevät. Tämä on nähty nyt koronakriisin aikaan. Kouluissa on laitettu ovet kiinni ja meillä on nuorisopsykiatrian osastot niin täynnä, että nuoret nukkuvat patjoilla. Tämä osoittaa kirkkaasti sen, että palvelujen siirtäminen kauemmaksi ei voi toimia, kiteytti asian vihreiden varapuheenjohtaja Iiris Suomela.

Nuoret mukaan aluehallintoon

Yksimielisiä paneelissa mukana olleet puolueet olivat myös sen suhteen, että nuorten edustajille pitäisi antaa puhe- ja läsnäolo-oikeus myös hyvinvointialueiden päättävissä elimissä.

-Meillä Vantaalla on tästä erittäin hyviä kokemuksia. Meillä on jokaisessa lautakunnassa puhe- ja läsnäolo-oikeudella mukana nuorisovaltuuston edustaja. Nyt viime vaiheessa myös kaupunginhallituksessa, joka oli suuri voitto meidän nuorille Vantaalla. Tämän mallin haluamme säilyvän Vantaa-Kerava hyvinvointialueella, sekä monilla muillakin hyvinvointialueilla, toivoi kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Tiina Tuomela.  

Kaikissa nuoriin liittyvissä asioissa ei sentään yksimielisyyttä puolueiden väliltä löytynyt. Esimerkiksi alle 25 vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn osalta perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen suhtautui varauksella asiaan.

-Tämmöisessä taloudellisessa tilanteessa kaikkia ns. ilmaisia palveluja pitää harkita todella tarkkaan. Tätä perustellaan monesti raskauden keskeytyksillä, mutta pitää muistaa, että myös niillä alueilla, missä tätä ei ole tarjottu, raskauden keskeytysten määrät ovat laskeneet. Tämä ei ollut jyrkkä ei, mutta asiaa pitää tutkia, Noponen pyöritteli puolueensa kantaa maksuttomaan ehkäisyyn.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. jo virkakauteni alussa oulun lääninhallitus ja mutt pyrkivät saamaan psykiatsista koulusta lissä jotenkin ei ole mennyt ettenpäin vaikka lähes 40 vuotat oli töissä

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*