Terveyspalvelualan Liitto haluaa selvityksen Juupajoen sote-hankinnasta
Yksityisiä terveyspalvelualan toimijoita edustava Terveyspalvelualan Liitto on pyytänyt Juupajoen kunnalta selvitystä sen sosiaali- ja terveydenhuollon hankinnan lainmukaisuudesta.
Juupajoen valtuusto hyväksyi tällä viikolla sote-palveluiden suorahankintapäätöksen Pihlajalinna Oy:ltä äänin 13-7.
Juupajoki on kuulunut tähän asti Kangasala-vetoiseen terveydenhuollon yhteistoiminta-alueeseen. Kun Orivesi vetäytyi yhteistoiminnasta, Kangasala irtisanoi sopimuksen yt-alueen kuntien, myös Juupajoen, kanssa. Sopimus päättyy tämän vuoden lopussa.
– Olemme vuoden neuvotelleet Kangasalan kanssa jatkosta, ja toisaalta olemme neuvotelleet Tampereen kanssa, että pääsisimme Tampere-Orivesi-yhteistoiminta-alueeseen, kertoo Juupajoen kunnanjohtaja Pirkko Lindström.
– Olemme myös yrittäneet valtiovarainministeriön vetämissä neuvotteluissa löytää kuntakumppania. Olemme joutuneet ilman omaa syytämme tilanteeseen, että meillä ei ole terveyspalveluiden järjestäjää, Lindström sanoo.
Terveyspalvelualan Liitto vetoaa hankintalakiin, jonka mukaan kuntien on kilpailutettava hankintansa.
– Kunnalla on oikeus päättää, miten sen järjestämisvastuulla olevat terveyspalvelut tuotetaan. Tuotantotavan valinnan pohjana on aina oltava avoin ja läpinäkyvä vertailu sekä kunnan oman tuotannon että palveluntuottajien kesken, toteaa Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.
– Pyydämme nyt kunnalta selvitystä siitä, miksi kilpailutusta ei olla järjestämässä, Hirvonen sanoo Juupajokeen viitaten.
TPL muistuttaa, että markkinaoikeus on antanut äskettäin kaksi ratkaisua, jotka koskevat hyvin samantyyppisiä tilanteita kuin Juupajoella on nyt. Molemmat päätökset käsittelivät sosiaali- ja terveydenhuollon suorahankintoja, joita perusteltiin muun muassa äärimmäisellä kiireellä ja ehdottomalla välttämättömyydellä.
Molemmissa tapauksissa kunta oli vedonnut kiireeseen suorahankinnan perusteena, ja markkinaoikeus katsoi, ettei perustetta suorahankinnalle ollut.
Juupajoki käynnisti elokuussa kuntaliitosneuvottelut Oriveden kanssa. Neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen tammikuussa ja kuntaliitokseen Oriveden kanssa on tarkoitus päästä 2015.
– Teimme suorahankintapäätöksen, että saamme terveyspalvelut turvattua yhdeksi vuodeksi. Tämä on tilapäinen järjestely, koska kukaan ei ole suostunut palveluitamme järjestämään. 2 000 asukkaan kunnassamme on terveysasema, jossa on seitsemän työntekijää yhteistoiminta-alueen palveluksessa. Eihän tällainen kunta voi itse järjestää palveluja. Olemme olleet tavallaan riippuvaisia yhteistoiminta-alueesta, Lindström sanoo.