Terveystutkijat pitävät kokoomuksen sairauskarenssiehdotusta ongelmallisena.

– Sairaudet ja kuolemanriski kasaantuvat tietyille henkilöille. Karenssi koskettaisi kaikkein sairaimpia, sanoo kansanterveystieteen professori Jussi Vahtera Turun yliopistosta.

– Voi olla, että ihmiset tulisivat sairaanakin töihin. Tämä lisäisi kuoleman riskiä.

Kokoomuksen puoluevaltuusto päätti lauantaina tukea aloitetta, jonka mukaan ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton ja kaksi seuraavaa viikkoa sairastaja saisi 80 prosenttia palkastaan.

– Suomen sairauspoissaolot ovat laskemaan päin. On myytti, että ihmiset jatkaisivat maanantaina viikonlopun juhlimista. Tutkimusten mukaan maanantain sairauspoissaolot ovat alhaisimmat, professori sanoo.

 

Suurin vaikutus nuoriin, naisiin ja pienituloisiin

 

Työterveyslaitoksen tutkija Tuula Oksanen näkee, että kokoomuksen ehdotus vaikuttaisi eniten nuoriin, naisiin ja pienituloisiin.

Kunta-alaa tutkineen Oksasen mukaan lyhyitä sairauspoissaoloja on eniten nuorilla. Kaikkiaan sairauspoissaoloja on eniten pienipalkkaisilla ja ruumiillista työtä tekevillä, kuten kodinhoitajilla ja lähihoitajilla.

Ruumiillista työtä tekevät sairastavat professori Vahteran mukaan kolme kertaa enemmän kuin pitkälle koulutetut. Esimerkiksi lääkäreillä, opettajilla ja erityisasiantuntijoilla on vähiten sairasteluita. Heihin ehdotuksen toteutuminen vaikuttaisi vähemmän.

– Ei kuulosta oikeudenmukaiselta, karenssi olisi palkanalennus muutenkin pienipalkkaisille. Ihmiset saattaisivat tulla sairaanakin töihin, Oksanen sanoo.

Oksasen mukaan lyhyitä sairauspoissaoloja on alle viidennes sairauspäivistä. Hänen mukaansa tärkeämpää on jatkaa työtä, jolla edistetään pitkäaikaisilta sairauslomilta työelämään palaamista. Sen avulla saadaan säästöjä.

(STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*