THL kiittää ja kritisoi Orpon työryhmän sote-linjauksia
THL kiittelee varovasti sote-esitystä mutta myös kritisoi sen sekavuutta. THL ennustaa, että kuntayhtymien alijäämät saattavat aiheuttaa tulpan uudistuksen tielle.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitää Petteri Orpon (kok.) johtaman työryhmän saaneen sote-uudistusta eteenpäin. THL tiedotti keskiviikkona arviostaan.
– Orpon työryhmä on selvästi pyrkinyt liittämään asiantuntijoiden esittämiä pyrkimyksiä hallituksen kuntauudistustavoitteisiin. Suunnitelmassa on nähtävissä monia myönteisiä tavoitteita ja elementtejä, tiedotteessa todetaan.
Samalla THL toteaa, että työ on vielä selkeästi kesken.
– Lopputulos on vielä monimutkainen ja hajanainen. Esitys on kuitenkin oikeansuuntainen ja antaa mahdollisuuden korjata palvelujärjestelmän perusongelmia. Järjestämisvastuualueet ovat pääsääntöisesti edelleen pieniä.
– Lain kirjoittaminen tältä pohjalta ja uudistuksen toteuttaminen niin, että kansalaisten peruspalvelut paranevat ja hyvä erikoissairaanhoito voidaan turvata, tulee olemaan haasteellista, THL arvioi.
THL on kritisoinut sote-uudistuksen valmistelua tähän asti melko selväsanaisesti.
Viikko sitten THL:n pääjohtaja Pekka Puska kuvaili Yle Uutisten haastattelussa Orpon ryhmän linjauksista seuraavan ”melkoisen hässäkän ja himmelin”.
Jotain myönteistä, paljon kriittistä
Tämänpäiväisen tiedotteen oheen liitetyt yksityiskohtaiset kommentit paljastavat, että THL:n mielestä sote-uudistuksessa on edelleen runsaasti epävarmuustekijöitä.
Järjestämisvastuun osalta THL pitää Orpon ryhmän linjauksia myönteisinä siksi, että jaettu järjestämisvastuu poistuu.
– Tämä on ehkä esityksen tärkein kohta soten kannalta pitkällä aikavälillä, THL kommentoi.
Toisaalta kriittistä THL:n mielestä on muun muassa se, että järjestämisvastuu jää edelleen sekavaksi ja mahdollisesti kolmitasoiseksi sekä se, että erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu hajaantuu osin sote-alueille ja osin perustason alueille.
Ylipäätään järjestämisvastuuta koskevat määrittelyt ovat THL:n mielestä epäselviä.
THL kritisoi myös sitä, että uudistusehdotus ei käsittele lainkaan järjestelmän olennaisinta kipupistettä eli rahoitusta. Järjestelmän uudistamisesta on lisäksi tulossa kunnille hankala ja todennäköisesti kallis paukku.
– Kuntayhtymien purkamiseen liittyvät omaisuusjärjestelyt tulevat olemaan erittäin monimutkainen prosessi. Erityisesti kertyneiden alijäämien maksaminen tulee aiheuttamaan kunnille suuria kustannuksia ja tulee vaikeuttamaan koko uudistuksen toteuttamista, kommenteissa todetaan.