Palkinnot menivät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n Mielenterveystalo-verkkopalvelulle, Sydänliiton avokuntoutusohjelmalle sekä Helsingin kaupungin asunnottomien terveyspalvelulle. Mielenterveystalo sai 3 000 euron ja Tulppa-hanke sekä Terve asunnoton -hanke 1 500 euron palkinnot.

Mielenterveystalo on psykiatrian ja mielenterveyspalveluiden palveluohjaus- ja tietoportaali, joka kehitettiin osaksi HUS:n verkkopalveluja kaksi vuotta sitten. Sivustolla on kaikille avoin osio, josta löytyy tietoa mielenterveysongelmista ja -palveluista. Lisäksi palvelussa on suljettuja, hoitoon liittyviä palveluja, kuten keskusteluryhmiä.

Palkintoraadin mukaan Mielenterveystalossa tuodaan innovatiivisella tavalla terveyspalveluita verkkoympäristöön. Asiakas voi itse löytää helposti laadukasta tietoa ja neuvontaa palveluista, mikä vähentää turhaa epätietoisuutta, jonotusta sekä eksymisiä palveluviidakossa.

Suomen Sydänliiton Tulppa-avokuntoutusohjelman tavoitteena on saada valtimotauteja sairastavien kuntoutus toimivaksi osaksi hoitoketjua ja lisätä kuntoutuksen määrää. Avokuntoutusryhmät kokoontuvat viikoittain sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan ja fysioterapeutin ohjauksessa. Lisäksi ryhmille järjestetään seurannat puolen vuoden ja vuoden kuluttua.

MainosPalkintoraadin mukaan Tulppa on uudenlainen ryhmämuotoinen kuntoutusmalli, jossa kanavoidaan ammattilaistietoa ja vertaispotilaiden kokemustietoa tärkeän kohderyhmän avuksi. Raati kiitti hanketta hyvänä esimerkkinä järjestön organisoimasta palvelusta, joka sulautuu hyvin osaksi kunnallista terveydenhuoltoa.

Terve Asunnoton -hankkeen tarkoituksena on tarjota turvaverkko niille, jotka eivät vaikean elämäntilanteensa vuoksi osaa hakeutua tai pysty hakeutumaan tarpeelliseen hoitoon. Hankkeessa toimivat Helsingin terveyskeskuksen keskustan terveysasemat sekä sosiaaliviraston Hietaniemenkadun palvelukeskus. Etsivän työn yksikkö pyrkii löytämään asunnottomia päihteidenkäyttäjiä ja psykiatrisesti sairaita ja auttamaan heitä terveys- ja sosiaalipalvelujen piiriin.

Palkintoraati toteaa, että pitkäaikaisasunnottomuuteen kietoutuu monenlaisia ongelmia ja elämänhallintaan liittyviä vaikeuksia. Sen vuoksi asunnottomat tarvitsevat yksilökohtaisia, matalan kynnyksen palveluja. Etsivä terveydenhuolto pystyy tarttumaan moniongelmaisten sairauksiin ennen kuin ne vaativat radikaaleja ja kalliita jatkotoimia.

TERVE-SOS-palkinto on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tunnustus poikkeuksellisen onnistuneelle, esimerkilliselle tai valtakunnallisesti merkittävälle ja innovatiiviselle sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimus- ja kehittämis- tai kokeiluhankkeelle.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*