Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että jos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki toteutuu esitetyssä muodossa, Suomeen jää edelleen hyvin hajautunut sote-järjestelmä.

– Tällaisenaan lakiehdotus ei vielä turvaa edellytyksiä yhdenvertaiselle palvelujen saatavuudelle koko maassa. Järjestäjätahoja on mahdollisesti syntymässä noin 50. Niiden seurauksena voi syntyä johtamisen ja kustannuskehityksen kannalta hyvin ongelmallisia ratkaisuja, sanoo Marina Erhola THL:stä.

Erhola johti THL:n työryhmää, joka sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä arvioi järjestämislakiehdotuksen vaikutuksia.

Erholan mukaan lakiehdotus on askel kohti toimivaa ja eheää sekä vaikuttavaa ja kustannustehokasta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta. Periaatteessa laki myös mahdollistaa sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteellisen integraation ja väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen.

Olennaisilta osilta ehdotus kuitenkin vaatii parantamista. Erhola on huolissaan siitä, että uudistus on jäämässä puolinaiseksi.

Nykyisen järjestämisrakenteen pirstaleisuus sekä tarve ohjaaville linjauksille puoltaa työryhmän ehdotuksen suuntaisen lakiuudistuksen pikaista läpiviemistä ja toimeenpanoa.

– Uudistuksen pitkittymistä ei voi pitää hyvänä, sillä se haittaa vakavasti toiminnan pitkän aikavälin suunnittelua sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän rakenteiden ja toiminnan syvällistä uudistamista. Tätä tarvitaan julkisen talouden kestävyysvajeen umpeen kuromisen takia kiireesti, THL:n tiedotteessa todetaan.

THL:n arvioinnin mukaan lakiehdotuksen jatkotyöstämisessä kannattaa hyödyntää ehdotukseen sisältyvä mahdollisuus luoda niin sanottu kansallinen käsikirjoitus sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen tavoitteista ja keinoista ja muutenkin täsmentää kansallista ja alueellista ohjausta.

Lopullisen lausuntonsa järjestämislakiehdotuksesta THL julkistaa maalis-huhtikuussa.

Lue lisää:

Sote-lakiluonnos julkaistiin

Kuntaliitto: Kuntayhtymä vaihtoehdoksi sote-vastuukunnalle

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*