Nousiainen avasi Kuntaliiton valtuuston kokouksen torstaina Helsingissä.

 

Hän muistutti, että Kuntaliiton linjaus tulevasta kuntarakenteesta perustuu kuntien vapaaehtoisiin liitoksiin. Kuntaliitto ei ota kantaa kuntien lukumäärään tai sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen edellytyksenä olevaan asukaspohjaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen) 

Nousiainen myöntää, että kannanoton mukainen kuntarakenne edellyttää kuitenkin nykyistä suurempia kuntia.

 

– Siksi on tärkeää kehittää kunnanosahallintoa ja turvata palvelujen saatavuus. Toimiva kunnanosahallinto edesauttaisi myös vapaaehtoisten kuntaliitosten syntymistä, Nousiainen uskoo.

 

Hänen mielestään kuntarakenteesta käyty keskustelu on jättänyt alleen tarpeen uudistaa kuntapalvelujen järjestämistapoja. Tätä Nousiainen pitää vähintäänkin kuntarakenneuudistuksen veroisena haasteena.

 

Alkaneen eduskuntavaalikauden tärkeimpiä tehtäviä on Nousiaisen mielestä julkisen talouden saattaminen kestävälle pohjalle. Hyvinvointipalvelujen turvaaminen edellyttää kuntien menojen ja tulojen saattamista tasapainoon.

 

– Valtion ja kuntien välillä neljän vuoden välein tehtävä kustannustenjaon tarkistus on edessä. Edellisellä kerralla kunnat saivat kustannuskehityksessä jälkeen jääneet valtionosuudet täysi-määräisesti. Näin on tehtävä nytkin, muuten leikataan kuntien valtionosuusprosentteja pysyvästi, Nousiainen uskoo.

 

– Samoin on kunnille korvattu täysimääräisesti verovähennysten korotusten vaikutukset. Tämä on edelleen otettava selkeänä kirjauksena hallitusohjelmaan, muutoin ajaudutaan vastaavasti kiristämään kuntaverotusta, Nousiainen vaatii.

 

Hän muistuttaa, että kuntien tehtäviä ei voi nykyisestä enää lisätä, ellei siihen löydy vastaavaa rahoitusta.

 

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*