Kaksi aikataulutettua lauttayhteyttä päivisin mahdollistaa postin jakelun saaristossa. Tähän tulokseen tuli Traficom, joka tutkaili Postin suunnitelmia supistaa yleispalvelukirjeiden jakelua saaristossa. (Kuva: Ville Miettinen)

Postin alkuvuodesta julkaisemat suunnitelmat supistaa postin jakelua saaristossa eivät saa liikenne- ja viestintävirasto Traficomin hyväksyntää. Viraston tulkinnan mukaan saaret, joihin on arkisin vähintään kaksi aikataulun mukaista lauttayhteyttä eivät ole postilain mukaisia vaikeakulkuisia alueita. Traficom edellyttää, että Posti jakaa yleispalvelukirjeet tällaisille saarille viitenä arkipäivänä viikossa myös jatkossa.

Posti ilmoitti keväällä muutoksista Turun saariston postinjakelussa. Postia oli tarkoitus jakaa yhteysalusreittien varrella sekä muutamilla postinumeroalueilla kerran viikossa. Muutos olisi koskenut noin 550 saaristossa asuvaa kotitaloutta.

Saaristolaiset tyytyväisiä

Velkualla päätös postipalveluiden säilymisestä entisellä tasolla otettiin tyytyväisenä vastaan.

-Onhan se meille tärkeä asia. Meillä on Velkuan alueella runsaasti vakituista asutusta ja tarvitsemme postin peruspalvelut. Laskujen lisäksi ihmisille tulee lehtiä ja paljon tavaraa tilataan postin välityksellä, Velkuan saaristolaisyhdistys ry:n puheenjohtaja Johanna Antila kertoo.

Velkuan alue Naantalissa muodostuu noin 300 saaresta, joista yhdeksällä on yhä ympärivuotista asutusta. Ja alueen tulevaisuus väestön suhteen näyttää moneen muuhun alueeseen verrattuna yllättävän virkeältä. Luvassa oleva Velkuan alueen uusi koulu on paras esimerkki elinvoimasta.

-Ensi vuonna Naantalin kaupunki aloittaa uuden koulun rakentamisen Palvan saareen. Nyt vanhassa koulussa on noin 60 oppilasta ja se on auttamattoman pieni nykyiselle oppilasmäärälle. Alueen saarilla on myös yritystoimintaa ja postin kaltaisten peruspalveluiden säilyminen on tärkeää koko alueen elinvoiman kannalta, Antila toteaa.

Lauttayhteyksien määrä ratkaisee

Traficom sai keväällä 2019 useita yhteydenottoja Postin suunnitelmista muuttaa yleispalvelukirjeiden jakelua. Muutoksista huolestuttiin, sillä sähköiset palvelut eivät välttämättä toimi saaristossa mannermaan tapaan ja monet saaristossa asuvat kotitaloudet tilaavat elämiseen tarvittavia tarvikkeita postin välityksellä mantereelta.

Viraston tekemän selvityksen mukaan Postin suunnittelemat jakelumuutokset Turun saaristossa eivät ole kaikilta osin postilain mukaisia, sillä jakelumuutokset eivät Traficomin näkemyksen mukaan kohdistu ainoastaan vaikeakulkuisille alueille.

-Jos saarelle on ympäri vuoden säännöllinen aikataulun mukainen lauttayhteys kahdesti päivässä tai useammin, ei sitä voida pitää vaikeakulkuisena. Postilaki ei mahdollista poikkeavaa jakelua tällaisille saaristoalueille, toteaa Traficomin apulaisjohtaja Merja Saari.

Traficomin päätöksen mukaan jakelua on mahdollista harventaa noin 170 talouden osalta. Ratkaisun perusteella viisipäiväistä jakelua tulee jatkaa ainakin seuraavilla alueilla: 21195 Velkua (Palva ja Velkuanmaa), 23390 Iniö (pois lukien mm. Kvarnholm, Perkkala, Salmis ja Åselholm, joihin ei ole aikataulutettua lauttayhteyttä kahdesti arkipäivässä), 25940 Hiittinen, 25950 Rosala ja 25960 Högsåra.

Päätöksestä on mahdollista valittaa Turun hallinto-oikeuteen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*