Hankkeen takana ovat Fortum ja ABB. Niiden tarkoituksena on suunnitella ja asentaa maailman ensimmäinen kaikki energiajärjestelmän osat yhdistävä älykäs sähköverkko suuressa mittakaavassa Norra Djurgårdsstadenin uuteen kaupunginosaan Tukholmassa.
 
Ruotsin energiaviranomainen ja teknologiarahoitusorganisaatio Vinnova myönsivät hankkeelle rahoituksen viime lokakuussa.
 
Esiselvityksen mukaan energiajärjestelmän osat voidaan kytkeä yhteen. Uusi järjestelmä tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden osallistua nykyistä aktiivisemmin sähkömarkkinoiden toimintaan.
 
– Älykäs verkko mahdollistaa muun muassa asiakkaan oman pienimuotoisen tuotannon, mikä puolestaan voi muuttaa hänen suhtautumistaan energiankäyttöön, sanoo Fortumin tutkimus- ja kehityspäällikkö Tomas Wall.
 
Miljoona tonnia säästöä
 
Etäluettavien sähkömittareiden tarjoaman ajantasaisen kulutustiedon avulla kuluttajien on helppoa tehdä energiaa ja ympäristöä säästäviä ratkaisuja. Esimerkiksi sähkön hintaa ja hiilidioksidipäästöjä koskevaa tietoa olisi saatavilla tuntitasolla.
 
– Jos Norra Djurgårdsstadenin konseptia sovellettaisiin kaikkiin Ruotsin kotitalouksiin, hiilidioksidipäästöjen määrä vähenisi noin miljoona tonnia vuodessa, Wall arvioi.
 
Norra Djurgårdsstadenin hankkeessa olennaisessa osassa on myös lautta- ja risteilyliikenteen sähköistäminen. Uuden energiajärjestelmän myötä Tukholman satamat voivat tarjota ensimmäisenä maailmassa kaikentyyppisille aluksille pääsyn sähköverkkoon riippumatta sähköstandardista tai verkon taajuudesta.
 
Norra Djusgårdstadenin hankkeen seuraavassa vaiheessa laaditaan konkreettinen suunnitelma siitä, kuinka uudet älyverkkoratkaisut toteutetaan. Ensimmäiset älykkään verkon palveluja käyttävät asunnot ovat muuttovalmiita vuonna 2013.
 
 
Älykäs sähköverkko turvaa energiajärjestelmän vakauden
 
 
Älykäs sähköverkko on ratkaisevassa asemassa Ruotsin kunnianhimoisten energiatehokkuus- ja ympäristötavoitteiden saavuttamisessa sekä pienimuotoisen hajautetun tuotannon verkkoon liittämisessä. Ruotsin tavoitteena on kasvattaa uusiutuvan energian osuutta sähköntuotannossa 25 terawattituntiin vuoteen 2020 mennessä, mikä edellyttää hajautetun pientuotannon nopeaa laajentamista.
 
Älykkäät sähköverkot turvaavat energiajärjestelmän vakauden, kun olosuhteista riippuvan uusiutuvan tuotannon, kuten tuulivoiman osuus verkossa kasvaa.
 
Älykäs tekniikka vähentää myös keskeytysten määrää ja kestoa verkossa sekä mahdollistaa verkkokapasiteetin tehokkaamman hyödyntämisen parantuvan tiedonsaannin ja kehittyneen verkon ohjauksen ansiosta.
 
(KL)
 

Suomen Kiinteistölehden uutinen aiheesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*