Enemmistö tulevista vanhuksista haluaa asua kotonaan ja on valmis maksamaan vanhuspalveluista. Tulevien vanhusten hoivatarpeet ja -toiveet vaihtelevat kuitenkin suuresti. Valtion taloudellisen tutkimuskeskus VATT:n tekemän tutkimuksen mukaan merkittävimmät erot liittyvät valintaan omassa kodissa asumisen ja palveluasumisen välillä.

Heikki Pursiaisen ja Timo Seppälän tekemän tutkimuksen mukaan valinta omassa kodissa asumisen ja palveluasumisen välillä riippuu suuresti palveluasumisen hinnasta. Toisin sanoen palveluasumisen kysyntään voidaan vaikuttaa palveluasumista koskevalla tukipolitiikalla.

Merkittävä osuus vastaajista haluaa kuitenkin asua omassa kodissaan, vaikka palveluasumista tuettaisiin merkittävästikin.

Palveluasumisen lisäksi selvitettiin vastaajien halukkuutta maksaa erilaisista hoivapalveluista. Tulosten perusteella suuret ikäluokat arvostavat tavanomaisten hoiva- ja kodinhoitopalveluiden lisäksi myös esimerkiksi turvapalveluita ja viriketoimintaa.

– Suuret ikäluokat ovat yleisesti ottaen valmiita käyttämään rahaa hoivapalveluihin, Pursiainen sanoo.

Maksuhalukkuus on odotettavissa olevaan eläketuloon verrattuna kuitenkin niin suurta, että hoivan rahoittaminen edellyttää useimpien kohdalla säästöjen ja varallisuuden purkamista. Suurimmalla osalla suomalaisista säästöt ovat sitoutuneina asuntovarallisuuteen.

– Palveluasuntoon muuttavat voivat myydä asuntonsa ja rahoittaa hoivapalvelunsa tällä tavalla, Pursiainen toteaa.

– Omassa kodissa asuvat tarvitsevat todennäköisesti rahoitusinstrumentteja, jotka mahdollistavat asuntovarallisuuden purkamisen siten, että asunnossa asuminen on edelleen mahdollista.

Selvityksessä ilmeni myös vastaajien aikuisten lasten näkemyksiä vanhempiensa hoivan järjestämisestä. Lasten mielestä vanhushoivaan voisi käyttää enemmän vanhusten omia (ja lasten tulevia) varoja kuin vanhempien itsensä mielestä.

Toinen keskeinen ero vanhempien ja lasten välillä on suhtautumisessa palvelutalossa asumiseen. Lapset ovat vanhempia huomattavasti halukkaampia maksamaan palveluasumisesta kotona pysymiseen verrattuna.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tekemässä tutkimuksessa selvitettiin, millainen on suurten ikäluokkien hoivapalvelujen kysyntä ja minkä tyyppisiin hoivapalveluihin se kohdistuu. Palvelujen kysynnästä ei ole saatavilla todellista markkinatietoa, sillä suuret ikäluokat eivät vielä kuluta hoivapalveluja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*