CDP:n listauksen tarkoitus on rohkaista ja tukea kaupunkeja tehostamaan ilmastotoimiaan. (Kuva: Milka Alanen)

Turku nostettiin viime vuonna viidettä kertaa maailman johtavien ilmastokaupunkien joukkoon maailmanlaajuisen ympäristövaikutusten arviointijärjestö CDP:n toimesta. Muista suomalaiskaupungeista 120 kaupungin A-listalla ovat lisäksi Tampere ja Vantaa.

CDP on voittoa tavoittelematon järjestö, joka ylläpitää maailman ympäristötietojärjestelmää yrityksille, kaupungeille, valtioille ja alueille.

Päästäkseen mukaan CDP:n A-listalle kaupungin tulee tehdä päästökartoitus, riskienarviointi, sitoutua kunnianhimoiseen päästövähennystavoitteeseen sekä laatia sopeutumisen ja lieventämisen toimenpidesuunnitelmat.

Kaupunkien A-listalle ylsi vuonna 2023 13 prosenttia raportointiin osallistuneista kaupungeista. Viime vuonna luokitukseen osallistui 939 kaupunkia ympäri maailman.

CDP:n listaus on suunniteltu rohkaisemaan ja tukemaan kaupunkeja tehostamaan ilmastotoimiaan, ja se perustuu kaupunkien toimistaan ilmoittamiin ympäristötietoihin.

Turun palkinnon Pariisissa järjestettävässä gaalassa vastaanottaa pormestari Minna Arve, joka osallistuu gaalan yhteydessä myös paneelikeskusteluun ilmastotoimien rahoituksesta. 

– On upea asia, että ilmastotyöstä on viime vuosien aikana tullut monin tavoin valtavirtaa. Valitettavasti ilmastotyön brändiä on kuitenkin myös käytetty väärin, siksi on tärkeää, että meillä on tieteeseen pohjaavia ja puolueettomia järjestelmiä, joissa esimerkiksi kaupunkien ja yritysten ilmastotyön kehittymistä voidaan seurata, Arve lausuu Turun kaupungin tiedotteessa.  

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä